0.1 C
Timișoara
joi 26 decembrie 2024

UPTCampus100: Politehnica în retrospectivă. O seară a amintirilor

Anul 2023, în care Timișoara a devenit Capitală Culturală Europeană, a conjugat o serie de energii, iar Universitatea Politehnica Timișoara s-a implicat cu toată dăruirea, mai ales că pentru întreaga comunitate universitară, dar și pentru toți bănățenii, anul acesta are și o altă semnificație. La 11 noiembrie 2023 sărbătorim 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri a Școlii Politehnice timișorene, Facultatea de Mecanică, o clădire emblematică, atât prin stilul arhitectural, cât mai ales prin funcția pe care a îndeplinit-o, data de 11 noiembrie 2023 fiind, practic, actul de naștere al Campusului Universitar Timișoara. Iar cuvintele pe care Regele Ferdinand le-a rostit atunci și care au devenit motto-ul Politehnicii timișorene – „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul ce domneşte într-însa” – s-au întipărit adânc în conștiința bănățenilor.
Ulterior, baza materială a Politehnicii timișorene se dezvoltă în ritm alert, ajungând în prezent la 100 de imobile ce stau mărturie a tuturor evenimentelor din ultima sută de ani și care constituie un patrimoniu neprețuit nu doar al universității, ci al întregului oraș.
În timp, Timișoara s-a schimbat, iar la dezvoltarea modernă a orașului o contribuție esențială a adus-o Politehnica.
Pentru a reaminti ce a însemnat Campusul Universitar Timișoara, care au fost momentele semnificative care s-au întâmplat aici și cum ne-au definit acestea în cei 100 de ani, Universitatea Politehnica Timișoara organizează marți, 7 noiembrie 2023, începând cu ora 17:00, în sala Polivalentă a Bibliotecii UPT, evenimentul „Politehnica în retrospectivă. O seară a amintirilor”, în cadrul căruia oameni deosebiți, care au contribuit la evoluția acestei instituții de învățământ, vor împărtăși povești, experiențe și amintiri valoroase: Gheorghe Ciuhandu, Florin Drăgan, Ioan Carțiș, Viorel-Aurel Șerban, Viorel Coifan, Ion Boldea, Vlad Gaivoronschi, Horia Gligor, Bogdan Puriș, Octavian Stăncioiu, evenimentul fiind moderat de cunoscutul scriitor Robert Șerban, și el absolvent UPT.
Astfel, unele dintre cele mai autorizate voci vor aduce în discuție eforturile de edificare și dezvoltare a campusului, revolta studențească din 1956, apariția și impactul grupului Sigma, istoria MECIPT, Revoluția din 1989, rolul inginerilor în administrație, dezvoltarea industrială a orașului, istoria „muzicală” a campusului, activitățile culturale, rolul Casei Studenților, cum a devenit Timișoara orașul alb-violet, dar și care sunt perspectivele de viitor ale acestei citadele a cunoașterii și inovării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Moș Crăciun a adus cel mai frumos cadou pentru trei familii din Banat

Trei bebeluși s-au născut de Crăciun la maternitatea Bega. Un moment de emoție atât pentru medici și asistente, cât și pentru paciente, fiindcă acesta...

Recomandările unui medic privind consumul de alcool cu prilejul sărbătorilor

Pentru că este sezonul sărbătorilor și al concediilor, foarte mulți dintre români ar putea fi înclinați să consume băuturi alcoolice. În acest sens, este...

Citește și :