Universitatea Politehnica Timișoara aniversează 96 de ani de la înființare. Zilele Politehnicii, desfășurate în intervalul 20 octombrie – 20 noiembrie, au cuprins o suită de evenimente care au subliniat încă o dată rolulcheie pe care îl are universitatea ca furnizor de servicii educaționale și vector al dezvoltării socio-economice regionale.
Odată cu aniversarea a 96 de ani de la înființare, Universitatea Politehnica din Timișoara, a sărbătorit împreună cu directorul general al proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, Simona Neuman. Prin celebrarea festivității, comunitatea academică a pus în valoare colaborarea și sprijinul oferit pentru orașul care va purta numele de prestigiu în anul 2021.
În anul 2020 Universitatea Politehnica va marca 100 de ani de la înființare, motiv care aduce o colaborare puternică între cele două instituții. Astfel că în anul 2020, orașul de pe Bega va fi la un pas de câștigarea tilului mult așteptat, ceea ce întărește dezvoltarea din punct de vedere cultural. Precum și evoluția sistemului universitar.
”Am sărbătorit acești ani prin diferite workshopuri și evenimente. Universitatea Politehnica Timișoara este una dintre cele mai importante univerisități din România. Avem centre de cercetare, laureați ai premiului Nobel, oameni de știință, ingineri și studenț cu care putem să ne mândrim. Timp de o lună de zile am avut doar motive de bucurie, la nivel academic. Chiar mâine, 11 noiembrie, vom sărbători 75 de ani de Construcții, în Timișoara. Cred că Politehnica nu este doar o universitate tehnică, ci are și înclinații culturale. Să ne amintim cu toții că Politehnica a fost privită ca centru cultural și național absolut necesar pentru dezvoltarea Timișoarei”, declară rectorul UPT, Aurel Șerban.
Timișoara va avea un drum destul de dificil și care va presupune multă muncă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Pentru dezoltarea culturală, economică, dar și relațiilor internaționale, proiectul are nevoie de sprijin din partea societății bănățene.
”Universitatea Politehnica este un membru fondator al asicieției Timișoara Capitală Culturală Europeană. Universitatea a participat foarte activ la tot ce a însemnat dezbateriile și evenimentele de început ale asocieției. A fost foarte multă incertitudine și foarte mult scepticism în jurul acestui proiect. Universitatea și-a luat rolul în serios și ne-a sprijinit. Proiectul reprezintă un titlul care va aduce enorme beneficii orașului. Reprezintă o șansă de dezvoltare pe termen lung a orașului, nu doar din punct de vedere cultural. Dezvoltarea se va vedea din punct de vedere social, economic, turistic.
În anul 2021 Europa va avea trei capitale europene ale culturii. Timișoara, Novi Sad din Serbia și un oraș din Grecia, care urmează să fie nominalizat. Timișoara a candidat cu un concept bazat pe enrgia civică a orașului. ”Luminează orașul prin tine”. Totul a început cu Revoluția din 1989 demarată la Timișoara. Sloganul reprezintă civismul societății pe care vrem să îl reînviem”, declară directorul general al proiectului, Simona Neuman.
Conducerea Municipiului Timișoara, vicepreședintele orașului a asigurat tot sprijinul necesar, în vederea desfășurării optime a acestui proiect. De asemenea primăria Timișoara va sprijini și financiar acest proiect. Finanțarea va veni atât de la consilul local, consilul județean, cât și de la guvern.