4.1 C
Timișoara
luni 25 noiembrie 2024

UPT Quantum Hub – comunicațiile cuantice, tot mai aproape de punerea în practică

Primul workshop UPT Quantum Hub, care își propune să catalizeze un ecosistem Quantum în Timișoara, a început joi, 28 septembrie 2023, la Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara. Universitatea dorește să atragă cadre didactice, profesioniști IT, studenți, masteranzi și doctoranzi interesați de noile tehnologii de calcul și comunicații care apar în domeniul cuantic, ca atare workshop-ul a fost gândit ca o serie de prelegeri introductive menite să trezească interesul pentru subiectele științifice și tehnice asociate domeniului cuantic.

În acest sens, au fost aduși speakeri de la Equal1, un startup care dezvoltă un procesor cuantic comercial, Eviden Germania/România (fostul ATOS), o companie care cercetează calculul cuantic și impactul comunicațiilor asupra viitorului securității cibernetice, și de la Universitatea Politehnica din Timișoara, care sunt implicați în proiectul național RoNaQCI.
Temele abordate au vizat: O introducere în calculatoare cuantice (Mihai Udrescu, UPT), Modelarea algoritmilor cuantici cu IBM Qiskit (Sebastian Ardelean, UPT), O introducere în fizica cuantică (Elena Blokhina, Equal1), Calcul cuantic și teoria complexității computaționale (Niall Murphy, Equal1), Calcul cuantic folosind Eviden Qaptiva (Michael Bauer, Eviden Germania).
Evenimentul a fost organizat la inițiativa prof.dr.ing. Mihai Udrescu (UPT) și Valentin Mureșan (Equal1), cu susținerea IEEE Society on Social Implications of Technology (SSIT), Secțiunea România.
UPT Quantum Hub face parte din proiectul național de cercetare RoNaQCI –Romanian National Quantum Communication Infrastructure, care are ca obiectiv dezvoltarea în România a unei infrastructuri de comunicații cuantice de peste 1.500 de kilometri și crearea a șase rețele metropolitane în orașele București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța, cu 36 de legături QKD care acoperă întreaga țară și conectează 10 universități, 5 institute de cercetare, 5 instituții publice, 3 centre de date și o clinică medicală, cu legături viitoare planificate pentru interconectarea cu rețeaua europeană în domeniu.

Comunicațiile cuantice reprezintă un domeniu de frontieră, aflat în fazele inițiale de dezvoltare, iar proiectul RoNaQCI reprezintă un important pas în față pentru implementarea tehnologiei de comunicații cuantice de ultimă generație, cu scopul de a aborda cele mai importante provocări din epoca digitală. În plus, proiectul este perfect aliniat la programul Europa digitală, deoarece obiectivul său principal constă în construirea și implementarea unei infrastructuri de comunicații cuantice securizate în România, care să servească drept coloana vertebrală locală unui viitor „internet cuantic” la o scară mai largă la nivelul UE. Principalul avantaj al comunicațiilor cuantice îl reprezintă securitatea datelor transmise, datorită algoritmilor de criptare mult mai puternici.
Nodul de comunicații cuantice de la Timișoara este coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea de Vest, iar între beneficiari de mai află Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Clinica OncoHelp.

La Universitatea Politehnica Timișoara a fost inaugurat recent Centrul de training în comunicații și calcul cuantic, în incinta corpului Electro, care va asigura pregătirea în domeniul cuantic a specialiștilor care vor instala, configura și administra facilitățile și echipamentele de calcul și comunicații cuantice din zona de Vest a țării, oferind și certificări în tehnologii cuantice. De altfel, Universitatea Politehnica Timișoara are o expertiză temeinică în domeniul tehnologiilor coantice, având activități de cercetare, lucrări de doctorat de peste 20 de ani, iar din 2007 chiar și cursuri la nivel de masterat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :