Unul dintre cele mai frumoase monumente arhitecturale din Timişoara intră în renovare

581

Preşedintele Comunităţii Eevreieşti din Timişoara, Luciana Friedman, a anunţat că vor începe lucrările de restaurare la Sinagoga din Cetate, de pe strada Mărăşeşti. Într-o postare pe Facebook, Luciana Friedman le mulţumeşte tuturor susţinătorilor proiectului, scrie radiotimisoara.ro.

„Un moment minunat, atât de aşteptat şi plin de speranţă, începutul unei noi poveşti, reuşita unei lupte de mulţi ani, o piatra de temelie – semnarea, de către arh. Lucia Apostol (din partea FCER, o persoana cu totul specială!) şi firme a contractelor pentru prima faza de renovare a Sinagogii din Cetate.  Mulţumiri, în primul rând şi din toata inima, domnului preşedinte dr. Aurel Vainer, deputatului Silviu Vexler, directorului Rudy Marcovici. Multumiri şi celorlalţi importanţi susţinători din umbră, cărora sperăm, cât de curând, vom avea şansa să la mulţumim personal.  Multumiri evreilor timişoreni, care au crezut în noi atunci când le-am spus că acest lucru va fi posibil, cu ajutorul Lui Dumnezeu!”, a scris preşedintele Comunităţii Evreieşti din Timişoara, Luciana Friedman, pe pagina ei de Facebook.

Sinagoga din Cetate a fost construită între anii 1862-1865, după planurile arhitectului vienez Ignaz Schumann.  Consacrarea a avit loc la 1865, însă a mai fost inaugurată o dată, în 1872, în prezenţa împăratului Franz Josef. Sinagoga are un stil eclectic, tipic pentru a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cu ornamente ale arhitecturii maure şi decoraţii specifice cultului mozaic. Clădirea are două turnuri mari şi este construită din cărămidă aparentă şi plăci de ceramică smălţuită. Sinagoga a fost desacralizată, iar din 2005, clădirea a fost deschisă publicului pentru evenimente artistice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.