Universitatea Politehnica Timişoara împlinește 97 de ani de când Regele Ferdinand a semnat decretul de înființare. Timp de o săptămână sunt programate competiţii sportive și expoziţii. Ziua de miercuri a început bine, prin deschiderea “Alergotura”, adică 97 de ture de teren, câte una pentru fiecare an, la care au participat atât profesori, cât şi studenţi. Startul a fost dat chiar rectorul universităţii prof. ing. Viorel Şerban. A urmat apoi o conferinţă la care a luat parte ca invitat prof. Tudor Bompa, de la Universitatea York din Toronto, care timp de zece ani a fost professor al politehnicii.
Pe 11 noiembrie 1920, exact în urmă cu 97 ani, la Timișoara lua ființă, printr-un decret regal semnat de regele Ferdinand I al României, prima instituție de învățământ superior din vestul țării, Școala Politehnică.
“În fiecare lună de noiembrie, noi avem acea săptămână a politehnicii, în care de fapt aducem aminte ce a însemnat Politehnica pentru această parte a ţării, pentru că în 11 noiembrie regale Ferdinand urma să semneze decretul de înfiinţare a Şcolii, cu data de 15 noiembrie, practice avem o aniversare cu două zile de naştere, poate de aceea i-am şi spus Săptămâna Politehnicii. În fiecare an organizăm o serie de evenimente prin care vrem să marcăm această idée dusă de înaintaşii noştri de a face o Şcoală Politehnică la Timişoara imediat după Primul Război Mondial. (……..) În cei 97 de ani de existenţă, peste 125.000 de absolvenți au dus mai departe spiritul Politehnicii, au devenit specialiști și au contribuit esențial la dezvoltarea cercetării și economiei României. Cu o bază materială de invidiat, Universitatea Politehnica duce mai departe renumele şcolii tehnice timişorene, atât prin calitatea pregătirii studenţilor, cât şi prin cercetarea ştiinţifică la cel mai înalt nivel şi, nu în ultimul rând, prin activităţile culturale și sportive pe care le promovează”, a spus prof. univ. dr. Viorel Şerban, rectorul Universităţii Politehnica.
La ora actuală, în cadrul Politehnicii Timişoara funcţionează 10 facultăți, cu aproximativ 13.500 studenţi. În cele 25 departamente îşi desfăşoară activitatea peste 800 cadre didactice, iar personalul administrativ şi auxiliar numără în jur de 1.000 oameni. UPT se poate lăuda cu o bază materială de excepţie, permanent modernizată. Campusul universitar cuprinde 16 cămine studenţeşti care oferă 6.500 locuri de cazare, o cantină studenţească, o policlinică studenţească şi două baze sportive performante.
Invitatul Politehnicii Timişoara, prof. dr. Tudor Bompa, unul dintre specialiştii de top la nivel mondial, care a revoluţionat metodele de antrenament al sportivilor din întreaga lume, s-a întâlnit cu oamenii de sport din Timişoara, cu antrenori de la licee şi cluburi sportive, dar şi cu mass media.
Tudor Bompa a fost numit “tatăl” periodizării, a (planificării antrenamentului), majoritatea sportivilor lumii datorându-şi succesul teoriilor acestui professor, care este consideat unul dintre specialiştii de top ai lumii.
Tudor Bompa are multe rezultate cu sportivii în cadrul olimpiadelor. Dintre acestea se merită ca două să fie amintite:
– Mihaela Peneş , junioare româncă, aruncătoare de suliţă, campioană olimpică la Tokyo, în 1964, care la numai 17 ani a şocat lumea sportului, fiind numită “minunea de la Tokyo”, fiind bomba Olimpiadei.
– Ben Johnson, sprinterul Canadian, campion olimpic la Olimpiada de la Seul, în 1988, la 100 m.
Ambii sportivi, sunt produsele lui Tudor Bompa.
„Venirea mea aici se datorează rectorului Şerban care împreună cu Senatul Politehnicii au hotărât să-mi acorde un titlu onorific, de care sunt mai mult decât onorat, şi pe care îl primesc mâine, iar sentimental îmi satisface foarte multe lucruri, mă întâlnesc cu studenţi, mă întâlnesc cu foşti profesori, este un lucru deosebit pentru mine”, a spus prof. Dr. Tudor Bompa.
Joi, 9 noiembrie, profesorului Tudor Bompa, îi va fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa. Acesta a antrenat, de-a lungul timpului, mai mulți sportivi la atletism și canotaj, inclusiv doi medaliați olimpici cu aur, printre care și sprinterul canadian Ben Johnson. El este și cel care a revoluționat conceptele de antrenament în schiul fond. De săptămâna viitoare,urmează şi o acţiune de caritate, unde sunt invitaţi atât studenţii cât şi cadrele didactice, fiind vorba despre o campaniei de donare de sânge „O picătură pentru viaţă”, care va avea loc la Policlinica Studenţească.