Editura Politehnica Timişoara, a lansat prima revistă scrisă de studenţii de la Comunicare! Universitatea Politehnica Timişoara a fost marți gazdă a lansării primei reviste studenţeşti, scrisă în limba engleză de studenţii masteranzi. „Mastercom” este tipărită de editura Politehnica Timişoara şi realizată de studenţii masteranzi de la Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării.
Revista a fost gândită şi editată şi cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființarea primei specializări cu profil umanist din UPT, Comunicare profesională, în anul 1993. Este vorba despre un proiect editorial prin care se evidenţiază şi traseul profesional al absolvenților facultăţii. De-a lungul timpului, peste o mie cinci sute de studenți au absolvit cursurile programelor de studii Comunicare profesională (336 absolvenți în perioada 1997-2004), Administrație publică (163 absolvenți în perioada 2005-2010), Comunicare și relații publice (730 absolvenți în perioada 2007-2017), Traducere și interpretare (179 absolvenți în perioada 2011-2017), Comunicare, relații publice și media digitală (117 absolvenți în perioada 2013-2017) Absolvenții activează în domeniile de specializare în companii sau instituții unde își pun în valoare abilitățile specifice profesiei.
„Universitatea Politehnica Timişoara prin Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării, lansează astăzi prima revistă , care însumează contribuţiile ştiinţifice ale studenţilor din cadrul facultăţii de la comunicare şi relaţii publice, ca apariţie ne doprim să apară odată pe an, limba de comunicare fiind limba engleză. Editorii sunt cadrele didactice de la ştiinţele comunicării, iar lucrările publicate au fost iniţial comunicate în cadrul sesiunii ştiinţifice studenţeştidin cadrul facultăţii,” a spus decanul Facultăţii de Ştiinţe ale Comunicării, prof. Dr. Daniel Dejica Carţiş.
Revista o să apară atât on-line cât şi tipărită pe suport de hârtie, dar va fi indexată şi într-o bază de date internaţională, se va distribuii gratit pentru publicul interesat. Pe suport de hârtie pentru început va fi tipărită într-un tiraj de 100 exemplare, iar on line se poate descărca gratuit de oricine doreşte. Subiectele din revistă sunt alese de studenţii masteranzi în colaborare cu cadrele didactice coordonatoare din cadrul programului de master.
„Lansarea unei astfel de reviste se face în săptămâna în care noi aniversăm 97 ani de la înfiinţarea facultăţii noastre. Este o acţiune dedicată studenţilor, şi cu bucurie putem anunţa că studenţii noştri au şi înclinaţii literare. Ceea ce se întâmplă astăzi este un lucru minunat, că promovăm studenţii de la master. Această primă revistă „Mastercom”, este revista prin care studenţii îşi prezintă lucrările cu care au absolvit sau vor absolvi studiile de master, lucrări care vor primii girul celor carev s-au ocupat de apariţia unei astfel de revist. Este o premieră , fiindcă e scrisă în totalitate de studenţii masteranzi”, a spus rectorul UPT, Viorel Aurel Şerban.
Editura Politehnica are o serie de provocări, pe care doreşte să le onoreze cât mai bine. Aceste proiecte presupun editarea unor monografii ale unor autori de prestigiu din politehnica timişoreană, editarea unor periodice de valoare cu recunoaştere internaţională.
„Ne-am gândit că este cazul ca editura să se adreseze sau să fie un mijloc de diseminarte a informaţiei şi pentru studenţi. Ăsta este motivul pentru care editura a lansat Manualul Studentului, un fel de caiet al studentului, pe diverse materii, şi astăzi lansăm un periodic destinat publicării lucrărilor de doctorat pe diverse categorii de competenţă. Alături de Mastercom pe viitor se va inaugura Mastering, pentru ingineri şi Masterarh, pentru arhitecţi,” a spus directorul Editurii Politehnica , Nicolae Muntean.
Cu ocazia lansării revistei au mai fost prezentate şi două volume tematice: „Arealul criticismului retoric” – lector universitar doctor Cosmin Băiaș, având loc şi prezentarea unui proiect editorial ce se va lansa cu ocazia a 25 de ani de comunicare în UPT – lector universitar doctor Simona Șimon, prodecan, și conferențiar universitar doctor Vasile Gherheş.