Senatul Universității Politehnica Timișoara a votat săptămâna trecută un set de recomandări în ceea ce privește utilizarea uneltelor de inteligență artificială în generarea de conținut științific.
Astfel, Senatul universității a decis că utilizarea unor aplicații precum ChatGPT, Bard sau Character.ai nu este interzisă, dar studenții sunt obligați să declare pe proprie răspundere dacă au utilizat aceste aplicații, potrivit deciziei votate. Profesorii pot verifica ulterior cu ajutorul aplicației Turnitin.
În plus, profesorii vor crește timpul alocat susținerii orale a lucrărilor elaborate de studenți, pentru a stabili dacă utilizatorul a înțeles conținutul generat de aplicațiile care folosesc inteligența artificială și dacă acesta îl comentează creativ sau critic.
Folosirea acestor instrumente se face doar cu respectarea normelor de etică și deontologie din mediul universitar, precum și cu o citare corespunzătoare în cadrul proiectelor și lucrărilor pe care le realizează studenții facultăților din cadrul UPT, arată comunicatul citat.
„Vara aceasta este prima sesiune pentru examenele de finalizare a studiilor în care studenții au acces la aceste unelte care utilizează inteligență artificială. Este destul de clar că mulți vor încerca să folosească ChatGPT sau alte aplicații asemănătoare pentru a genera conținut, așa că am decis să reglementăm acest aspect. Nu interzicem, este evident, ci doar creăm un set de reguli și norme de aplicare pentru ca studenții să știe modul în care pot folosi aceste unelte, ce e permis și ce nu e permis.”, a explicat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
Studenții care folosesc text generat de un soft cu inteligență artificială trebuie să se asigure că nu încalcă dispozițiile legale referitoare la drepturile de autor, date și informații confidențiale, precum și date cu caracter personal, a mai decis Senatul UPT.
„În cazul în care cadrul didactic are suspiciunea că un student a venit cu un text generat prin unelte de inteligență artificială și nu a menționat sau nu și-a asumat acest lucru, el are posibilitatea de a utiliza aplicații care recunosc cu destul de mare precizie textele generate de inteligența artificială. Una dintre ele este Turnitin, care a fost deja testată de colegii noștri și poate fi un instrument foarte bun de identificare”, a declarat rectorul Drăgan.
[…] Universitatea Politehnică din Timișoara impune reguli privind folosirea inteligenței artificiale … […]