Universitatea de Vest din Timișoara, între primele 1000 de universități de elită din lume

198

Ocupând poziția 801-1000 la nivel mondial, potrivit clasificării Times Higher Education World University Rankings (THE WUR) pentru anul 2017-2018, Universitatea de Vest Timişoara face parte dintre primele 1000 de universităţi din lume.

Doar cinci instituții de învățământ superior din România au fost cuprinse în clasificare. Ediția cu numărul 14, cea mai cuprinzătoare a clasificării THE WUR de până acum, a evaluat peste 1500 de universități din lume. Dintre acestea, doar 1000 de universități din 77 de țări au fost incluse în clasamentul final, reprezentând 5% din cele 20.000 de instituții de învățământ superior din lume.

Au fost analizate aproape 62 milioane de citări ale unui număr de 12.4 milioane de lucrări științifice de cercetare din ultimii cinci ani și răspunsurile a peste 20.000 de reprezentanți ai comunității academice internaționale din 140 de țări, cu privire la reputația academică a universităților. Datele de contact ale participanților la sondaj au fost extrase din baza de date Elsevier.

„Indicatorii de performanță indică o evoluție relativ constantă a Universității comparativ cu anul precedent. UVT a înregistrat ușoare modificări la nivelul celor cinci dimensiuni analizate. Suntem pe drumul cel bun. Desigur, ne luptăm cu universități din țări unde finanțarea învățământului este la un nivel ridicat. Dacă am elimina acest dezavantaj, pozițiile universităților noastre ar fi mult mai sus în top. Ceea ce putem face noi pentru a mai acoperi din acest neajuns este să accesăm finanțări europene, pentru infrastructura de cercetare, dar și pentru plata cercetătorilor, UVT fiind un bun exemplu din acest punct de vedere”, spune rectoul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Clasificarea este realizată de revista britanică Times Higher Education (THE) încă din 2004, evaluând universitățile sub aspectul următoarelor cinci dimensiuni: activitatea de predare (30%), activitatea de cercetare (30%), impactul activităților de cercetare ca urmare a numărului de citări (30%), activitatea internațională (7,5%) și transferul de cunoștințe către mediul socio-economic (2,5%). În cadrul acestora regăsim 13 indicatori de performanță, cu valoarea atribuită în clasificarea generală.

Alături de Universitatea de Vest din Timișoara, doar patru alte universități din România sunt prezente în această clasificare internațională: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 601-800, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 801-1000, Universitatea din București – 801-1000, cele trei fiind membre ale Consorțiului Universitaria, și Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași – 801-1000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.