Universitatea Științelor Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara a fost joi, 16 februarie, gazda unui eveniment de o importanță deosebită pentru mediul academic bănățean, dar și pentru legăturile internaționale, în sens mai larg.
Doi ambasadori ai unor țări din Orient au fost primiți ca oaspeți de seamă de conducerea universității.
Delegațiile diplomatice din Republica Socialistă Viet Nam și din Regatul Malaysia au fost conduse de însuși Excelențele Lor ambasadorii țărilor la București.
Din Viet Nam E.S. Ambasadorul Do Duc Thanh și doamna Le Thai Hoa Van au venit împreună cu prim secretarul Ambasadei doamna Hoang Thi Phuong Mai și Tran Huy Khanh reprezentant al Quinn Viet Nam în România. Iar Malaysia a fost reprezentată de E.S. domnul Tengku Sirajuzzaman Bin Tengku Mohamed Ariffin.
În deschiderea discuțiilor, rectorul Cosmin Popescu a făcut o scurtă descriere a universității și a caracterului de deschidere spre lumea largă a programelor de studiu de la toate nivelurile. Este binecunoscut că în afara educației și a cercetării științifice, internaționalizarea este un alt palier de important al activității academice. Dovadă a acestui fapt stau cele două două limbi oficiale (engleză și franceză) în care se studiază la Timișoara, la cele peste 30 de specializări.
Cele două țări doresc o colaborare mai strânsă în special în domeniul pregătirii de cadre specializate pentru economia elor două țări asiatice. Dacă în cazul Malaesyei până acum nu au fost cazuri de studenți pregătiți în România, din Viet Nam au venit în timp mii de studenți ce mai apoi au aplicat în țara lor cunoștințele acumulate pentru dezvoltarea statală. Însuși actualul prim-ministru vietnamez a fost la vremea sa student în România. Ambele părți au căzut de acord că aceste relații ar trebui reînodate în actualele circumstanțe mai moderne.
Pentru a da un start favorabil acestor viitoare conlucrări universitare conducerea universității din Calea Aradului a promis câte trei burse de studii celor două state din fonduri proprii, în afara celor cer vor veni pe linie guvernamentală.
Sâmbătă cele două delegații vor continua discuțiile fructuoase și în alte domenii ce sunt de interes ca: turismul, legislația ce privește relațiile de muncă pentru cei care vin din afara spațiului european să muncească în economia românească.