-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului a început un nou an universitar. Invitat de onoare, ministrul Agriculturii-VIDEO

În cadrul ceremoniei de deschidere a noului an academic, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului a găzduit atât studenții și părinții, cât și invitați deosebiți. Printre cei prezenți s-au numărat: Achim Irimescu- ministrul Agriculturii, Mircea Băcală – prefectul județului Timiș, Nicolae Robu- primarul orașului, Cosmin Alin Popescu- rectorul USAMVBT.

Studenții din anul I au primit îndrumări pentru anii studenției, care urmează, dar și felicitări pentru alegerea făcută.

Deschiderea festivității a fost onorată de către Alin Popescu, rectorul universității: ”Aflată în al 72-lea an de existență, universitatea noastră își continuă menirea primordială, de instruire și profesionalizare a tinerelor generații. Mesajul meu, pentru acest început de an, se adresează în mod special generației tinere, bobocilor. Vin în fața dumneavoastră cu toată responsabilitatea astăzi, și vă spun că vreau să punem bazele unui parteneriat între universitate, și voi, studenții. Noi, universitatea vă vom acorda tot sprijinul necesar, pentru demararea realizărilor dumneavoastră. Important este ca voi, tinerii să vă alegeți cu grijă modele în viață. Modelele de oameni pe care vreți să-i urmați. Țara noastră are nevoie de oameni foarte bine instruiți. Vă doresc mult succes și vă felicit pentru alegerea făcută”.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimiescu, dezvoltă într-un discurs amplu, necesitățile țării, în ceea ce privește domeniul agricol, situația în care se află agricultura, alături de statistici și îndrumări, studenților care au ales această universitate.

”Acest debut este foarte important pentru cariera voastră. Fără alimente nu putem trăi. De aceea am luptat de multe ori și în guvern și peste tot unde am fost, să amintesc rolul extrem de important al agriculturii. Noi ca indivizi nu trebuie să facem ceva doar pentru noi, ci și pentru țară. Trebuie să luați în considerare faptul că cererea de alimente se va dubla până în 2050, când populația va ajunge la 9 miliarde. Suprafața arabilă a lumii se reduce de la an, la an. Avem provocări extraordinari de mari. Trebuie să știți că de felul cum reușiți dumneavoastră să vă pregătiți acum, va depinde viitorul României. În domeniul agriculturii, din păcate, agricultura nu se mai face empiric. Agriultura se face cu foarte multă știință. De dumneavoastră va depinde sectorul produselor ecologice, sănătoase și felul în care sunt gândite tratamentele fitosaniatre. România poate asigura hrană la aproximativ 80 de milioane de locuitori. Noi însă nu asigurăm nici măcar țării 100% autosuficiența pe toate produsele. În ceea ce privește importul și exportul, noi importăm de 7 miliarde pe an și exportăm cu aceeași sumă, cu variații în funcție de prețul cerealelor. Anul trecut a fost un preț mai prost la cereale și am pierdut 200 milioane de euro, astfel am fost pe minus. Mulți miniștri ai agriculturii din alte țări nu înțeleg de ce Romînia are astfel de probleme sau de ce seceta este o problemă, când țara beneficiează de atâta apă. Trebuie să fiți atenți pentru că din anii 2020 se va schimba politica agricolă comună. Nimeni nu știe însă cum va arăta aceasta. De-a lungul anilor această politică a evoluat foarte mult, dar s-a și complicat foarte mult. Într-o altă ordine de idei, încurajăm tinerii absolvenți, cu salarii atractive chiar și de 3.000 de lei pentru profesioniștii în domeniul agricol. O altă ofertă pusă la dispoziția dumneavoastră vor fi locurile de muncă, foarte bine plătite, din agențiile de plăți. Noi avem două agenții care însumează 7.000 de angajați. Salariile pornesc de la 1.800 de lei”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :