Marți, 5 iunie, un consorțiu format din 32 de organizații de cercetare, grupuri de sprijin și organizații guvernamentale din 16 țări a lansat cel mai amplu proiect european de cercetare pentru combaterea obezității în rândul copiilor, în valoare de 9,95 milioane de euro.
Este vorba despre proiectul STOP (Știință și Tehnologie în Politicile privind Obezitatea copilului) la care Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara este partener.
Proiectul va examina potențialele oportunități de intervenție pentru a contribui la reducerea problemelor obezității infantile în Europa. Această intervenție include imbunătățirea înțelegerii noastre cu privire la modul în care mediul de viață formează comportamentul copiilor și alegerile părinților, începând chiar înainte de naștere.
Un studiu experimental va fi efectuat în Suedia, Spania și România pentru a testa dacă tehnologiile digitale pot ajuta copiii obezi foarte tineri și familiile acestora să realizeze îmbunătățiri durabile ale greutății corporale, în special copiii din mediile socio-economice dezavantajate. Proiectul militează, de asemenea, pentru ca industria alimentară și alți reprezentanți comerciali să devină responsabili pentru ceea ce consumă copiii, pentru a-i stimula să găseasca soluții inovatoare care să faca consumul alimentar al copiilor mai sănătos. În acest sens se propune o competiție care va acorda fonduri pentru a aduce cele mai promițătoare produse pe piață. Printre alte politici, proiectul va evalua posibilitatea guvernelor europene de a utiliza pârghii cum ar fi taxele, etichetele nutriționale și restricțiile de comercializare a alimentelor și băuturilor nesănătoase în scopul combaterii obezității infantile.
În unele țări europene, mai mult de unul din trei adulți vor fi obezi până în 2025, dacă actualul val de obezitate în copilărie nu este oprit.
Mai mult de unul din zece copii cu vârsta cuprinsă între 5 si 19 ani este obez în întreaga Europă de Sud, în unele părți din Europa Centrala și de Est și în Regatul Unit, și mai mult de unul din trei copii este supraponderal în țări precum Grecia, Malta și Italia.
Proiectul STOP va fi coordonat de o echipă de la Imperial College Business School și alte organizații partenere din 12 state membre ale UE, împreuna cu Elvetia, Statele Unite și Noua Zeelanda.
Partenerul român din acest proiect este Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara, iar echipa este coordonată de prof. univ. Dr. Maria Puiu, Centrul de Medicina Genomică al Universității, echipa având preocupări și vizibilitate internațională în domeniul nutrigenomicii și al obezității.