2.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Timișoara-VIDEO

Puțină lume a asistat anul acesta la Timișoara, marti, de ziua Unirii Principatelor sau Unirea Mică, la ceremonia ce a avut loc la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din fața Inspectoratului de Poliție a județului Timiș. Oficialitățiile au fost prezente în frunte cu primarul Nicolae Robu, Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, dar și reprezentanți ai altor instituții.

Cei prezenți, care au îndurat frigul pătrunzător, au putut asista la un ceremonial religios oficiat de un sobor de preoți ai Arhiepiscopiei Timișoara, depuneri de coroane din partea autorităților locale, a unor instituții și din partea reprezentanților Armatei.

Este o zi deosebită în istoria poporului nostru, la 24 ianurie 1859 s-a materializat efortul de secole înspre înfăurirea unei patrii mari a tuturor românilor. S-a dat startul pentru crearea României moderne, a declarat primarul Nicolae Robu.

Cel mai important este să încercăm să ne păstrăm dragostea de țară și de valorile naționale, dar cred că și mai important este să păstrăm unitatea de neam și idealul pentru această țară. Este momentul să ne oprim din a demara măsuri care duc la învrăjbirea românilor împotriva românilor, este momentul să punem cu toții umărul, să ne cunoaștem foarte bine istoria dar să privim cu încredere spre viitor, a spus Călin Dobra președintele Consiliului Județean Timiș.

La final a avut loc o defilare ca apoi oficialii și nu numai să încingă Hora Unirii.

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire, reprezintă unirea Moldovei cu Țara Românească. Ea a fost posibilă după ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

2 COMENTARII

  1. Cred ca multi dintre cetatenii orasului si-ar fi dorit sa serbeze acest moment important din istoria constituirii Romaniei Mari…ma numar printre ei ! Ma intreb si acum de ce a fost asa un secret aceasta manifestare,oare conducatorii de toate felurile de la nivel municipal si judetean nu mai suporta contactul direct cu …vulgul ?!

    • Nu se mai „poarta” asa ceva in Banat, nu este de „bon ton”. Mai nou, in Banat se poarta celebrarea momentului cand romanii banateni au schimbat jugului de lemn al turcilor cu jugul de fier al austriecilor, asa numitii „300 de ani de lumina”. De ce? Pentru ca prostia nu are leac..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Deputatul Marilen Pirtea a fost numit noul președinte interimar PNL Timiș

În cadrul întrunirii Biroului Permanent Național al PNL, desfășurată duminică seara, unul dintre punctele de pe agenda de lucru a fost desemnarea unui...

„A fost un an plin de incertitudini în mediul de business, iar instabilitatea politică accentuează problemele cu care se vor confrunta companiile anul viitor”

 Anul 2024 a adus concedieri în multe companii din domenii precum automotive sau IT&C, dar și stoparea unor investiții ce au fost inițiate...

Citește și :