4.1 C
Timișoara
joi 26 decembrie 2024

Underground 2™, Orașul care nu se vede – o (re)lansare de carte cu momente vii ale istoriei bănățene mai puțin cunoscute | FOTO-VIDEO

Vineri, 23 Februarie, la sediul filialei din Timișoara al Uniunii Scriitorilor Români a fost (re)lansat Underground 2™, Orașul care nu se vede, cel de-al doilea volum al antologiei de texte cu povești mai puțin cunoscute din lumea „secretă” a Timișoarei.

Scriitorii participanți la eveniment au depănat amintiri despre copilărie, cartierele în care au crescut, oamenii pe care i-au cunoscut și cu care au legat prietenii. Lucrările care compun laolaltă Underground 2 ™ sunt ferestre spre trecut, dar surprind și experiența personală a fiecăruia – trăită de el sau de alții, în acești ani, în orașul de pe Bega.

Cartea este o antologie de memorii, însă conține și perspective impersonale, redate într-un stil asemănător cu cel jurnalistic, care spune povești despre oameni, cu care scriitorii au ajuns să interacționeze la un moment dat.

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat personalități locale precum Viorel Marineasa, Marcel Tolcea, Adrian Marcu sau Lucian Ionică.

Poveștile reprezintă momente marcante, care vorbesc despre impactul pe care evenimente însemnate din cronologia Timișoarei l-au adus asupra oamenilor simpli, bănățenii de rând, însă a căror perspectivă reflectă un valoros mozaic – memorial. Istoria generală, trăită dintr-un aspect unic, profund și personal.

Volumul doi al antologiei Underground 2™, Orașul care nu se vede numără poveștile spuse de 20 de scriitori bănățeni. Noi și vechi, cu diverse moduri de a-și spune poveștile, aceștia au trăit în perioade diferite. Ceea ce-i unește este pasiunea pentru scris, dar și dragostea pentru orașul de pe Bega.

În volum este inclusă și una dintre povestirile regretatului Daniel Vighi. În memoria sa, cei prezenți în sală au ținut, la începutul evenimentului,un scurt, dar onest, moment de reculegere. „Emoționant este textul primit de la Lia Vighi, despre Daniel Vighi, despre amintirile, dar și locurile lui. Este ultimul text al lui, scris înainte de final”, a spus Cornel Ungureanu, moderatorul întâlnirii.

Fiecare dintre scriitorii prezenți a împărtășit perspectiva personală asupra volumului, dar și un pic din momentele care i-au determinat să scrie, spunând mai departe poveștile trăite. „Mă bucur foarte tare că au venit și au participat o bună parte din autorii care au apărut în aceste volume. Sper că s-au simțit bine scriindu-le și făcând parte din acest univers ‘underground’, al periferiilor sufletești, intelectuale, nu doar geografice”, spune Cristian Vicol, coordonatorul seriei.

Volumul Underground 2™ Orașul care nu se vede, coordonat de Cristi Vicol, a văzut lumina tiparului la editura Brumar în anul 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Recomandările unui medic privind consumul de alcool cu prilejul sărbătorilor

Pentru că este sezonul sărbătorilor și al concediilor, foarte mulți dintre români ar putea fi înclinați să consume băuturi alcoolice. În acest sens, este...

Soborul Maicii Domnului – obiceiuri și tradiții

Pe 26 decembrie, creștinii prăznuiesc Soborul Maicii Domnului, unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc dedicat Fecioarei Maria. Sărbătoarea se referă la...

Citește și :