Toate zilele trecute la Universitatea din Calea Aradului a fost o forfotă mai deosebită decât în timpul anului școlar. E lucru firesc, ca în fiecare an, la sfârșit de mai se sărbătorește săptămâna Universității.
Respectând o tradiție de mai multe zeci de ani, Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara a adunat o pleiadă de somități din toate domeniile știintei. Au avut loc sesiuni de comunicări științifice
ținute atât de cercetători cu mulți ani de experiență cât și de tineri studenți.
Începând de miercuri, la Facultatea de Agronomie au fost ridicate probleme din cele mai variate ca:
-Discuții despre conservarea habitatelor și speciilor în ariile protejate din Banat.
-Despre planurile de calitate a aerului și de menținerea calității sale.
-Utilizare durabilă a terenurilor în contextul agriculturii de precizie.
– Tendințe noi în fitofarmacie și siguranța față de consumatori și mediul înconjurător.
Nici colegii lor de la Horticultură și Silvicultură nu au lasat ștacheta mai jos și au abordat probleme din cele mai actuale ca:
-Biotehnologiile moderne.
-Îngrășamintele peliculate și eliberare controlată și fertilizanții foliari.
-Valoare alimentară și terapeutică a plantelor.
La Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii a fost de asemnenea abordată cu curaj o temă interesantă despre perspectivele creșterii sturionilor în țara noastră.
La simpozioanele științifice din ziua de joi au venit oaspeți de seamă de peste hotare de la facultăți cu care colaborează universitatea bănățeană. Pe lângă specialiștii universității noastre și invitații lor de la București, au mai vorbit Jovan Bojkovski de la Medicina Veterinară de la Belgrad, Branko Marinkovic de la Facultatea de Agricultură din Novi Sad, ambii din Serbia.
Despre economia unei ferme de producție de lapte a adus date foarte noi Ioszef Horvath de la Universitate din Szeged. Iar despre înmulțirea controlată artificial a animalelor a vorbit din experiența sa Aristotelis Lymberopoulos de la Thessalonik.
Bineînțeles că cea mai așteptată parte a săptămânii agronomiei a început vineri și va ține până duminică. Este vorba de deschiderea expoziției Banat Agralim 2016. În curtea Universității se poate admira o gamă infinită de tractoare și utilaje agricole, aparatură de laborator și pentru ferme. Semințe și medicamente. Albine, produse apicole și borcane cu miere pentru toate gusturile. Produsele manufacturate de meșteri populari au și ele standurile lor. Produse alimentare cât mai naturale fără pic de chimicale așa cum le laudă vânzătorii. Și câte și mai câte. Vaci de soi, caprine și ovine din rase superioare. Iepuri de toate culorile și pentru toate buzunarele. Se pot vedea și negocia porci, mai mari sau mai mici, dar și păsări de curte. Bani să fie și dragoste de natură.
La așa expoziție de valoare nici ministrul agriculturii Achim Irimescu nu a putut să stea deoparte. Înconjurat de președintele Consiliului Județean Timiş, Titu Bojin, subprefectul Eugen Dogariu și rectorul Cosmin Alin Popescu, a văzut cu încântare tot ce a fost de arătat. Și a primit titlul onorant de prieten al Universității. Se pare că până acum a dat cei mai mulți bani către învățământ și cercetare dintre toți miniștrii. Doar Bojin se cam plânge de banii de subvenții ce au cam întârziat.