Una dintre cele mai scumpe ape din România curge la robinetele bănățenilor

509

Tariful plătit de cărășeni pentru alimentarea cu apă este unul din cele mai mari din țară. Miu-Nicolae Ciobanu, cel care a preluat conducerea societății Aquacaraș spre finalul anului trecut, recunoaște că situația nu este normală, dar afirmă că prețul apei este influențat de o serie de factori cum ar fi chiria plătită lunar celor de la TMK pentru folosirea unei conducte de alimentare cu apă a municipiului Reșița, chirie care se ridică la nu mai puțin de 100.000 de lei.

Trebuie să recunosc că județul Caraș-Severin se situează pe locul 3-4, într-o statistică realizată la nivel național în ceea ce privește costul tarifelor și prețurilor la apă și canal. Nu cred că este normal, mai ales că suntem un județ în care în multe situații apa vine prin gravitație.

Prețul apei în Caraș-Severin este influențat și de niște paradoxuri. De exemplu, în Reșița apa este alimentată printr-o conductă care este în proprietatea TMK-ului și pentru care Aquacaraș plătește o chirie lunară de aproape 1 miliard și ceva de lei. Pentru simplul fapt că apa circulă prin acea conductă.

Ce constat eu acum e că deși s-au făcut multe proiecte pe fonduri europene, cred că asta trebuia să fie prioritară: să fie construită o conductă pe care să o gestionăm noi, să fie a noastră, să nu mai plătim acel preț atât de mare”, a afirmat Ciobanu în cadrul unei emisiune live la Reper 24.

Directorul general al Aquacaraș a mai precizat că în momentul în care a preluat conducerea companiei de apă și canal, multe persoane l-au sfătuit să mărească prețul la apă și canal pentru că rezolva criza financiară prin care trece societatea.

Eu m-aș bucura ca în mandatul pe care îl am să reușesc să duc la finalitate proiectele pe care încerc să le creionez și să fac o reducere a prețului la apă și canal”, a încheiat Ciobanu.

În ciuda dorinței exprimate de acesta, prețul plătit de cărășeni pentru apă și canal probabil că nu va fi diminuat, având în vedere situația financiară a companiei, care are de plătit către ANAF o rată lunară de 700.000 de lei. În plus, societatea are de achitat alte datorii de zeci de milioane de lei, iar recent a contractat un împrumut de la bancă de peste 20 de milioane de lei pentru co-finanțarea proiectului „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Caraş-Severin”.

Conform statisticilor de anul trecut, cărășenii plătesc 4,36 lei pe metrul cub de apă, fiind întrecuți doar de cei din Buzău (5,06), Hunedoara (4,60), Constanța (4,46), Galați (4,39) și Brăila (4,38). Tarifului pentru apă i se adaugă și cel pentru canalizare, care în Caraș-Severin se ridică la 3,18 lei, rezultând un total de 7,54 lei.

sursa: reper24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.