Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației, care şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale, lansează o provocare către ceilalţi contracandidaţi la şefia statului, Crin Antonescu, Nicuşor Dan, Georgescu. Funeriu le cere să spună, punct cu punct, ce au făcut ei, concret, în viaţa publică.
În 2011, în indiferența presei, începeam cruciada anti-plagiat. Eu ştiam exact ce fac, lumea s-a uitat ciudat la mine: „ce mai vrea şi ăsta?” Azi, politicieni proeminenți şi şefi prezenți şi trecuți ai structurilor de forță -aparent intangibili- tremură la auzul acestui cuvânt. Foarte târziu, pentru că, până la apariția mea în guvern, nimeni nu le-a deranjat furtul intelectual pe care-l practicau într-un stat spectator de 20 de ani.
Daniel Funeriu: Nu mi-a fost frică de servicii
Fostul ministru al Educației continuă cu două concluzii, o provocare şi o constatare.
„Prima concluzie e că ideile şi faptele cu care eu am venit în viața publică au crescut în societate. Nu mi-a fost frică nici de politicieni, nici de „servicii”, pentru că aşa sunt eu: nu mi-e frică atunci când în joc e sănătatea morală a țării mele. A doua: la început au fost puțini care au mizat pe justețea demersului meu. Azi toată societatea l-a îmbrățişat, chiar dacă, majoritatea, a uitat cine a început.
Provocarea: îi rog pe candidații anunțați (Crin Antonescu, Nicuşor Dan, Georgescu) să spună, punct cu punct, ce au făcut ei, concret, în viața publică. Fără o prezentare clară a bilanțului vorbim vorbe meşteşugite bune la aburit electorat. Eu, când am condus educația, am început curățenia morală. În această campanie cuvintele mele cheie sunt claritate şi etică: statul să vă spună încotro mergem şi să nu vă mai mintă.
Constatarea: omul care în 2013 a început curățenia morală în educație în Moldova, Maia Sandu, a primit încrederea cetățenilor de peste Prut. Noi de ce am fi mai prejos în alegere? PS: îi rog pe candidați să fie originali şi să propună ceva nou, nu să se ia după mine”, își încheie Funeriu mesajul de pe Facebook.
Sursa:https://evz.