Are 86 de ani, scrie cărți de amintiri, pictează, corespondează cu foștii lui studenți răspândiți în lumea largă, ascultă muzică simfonică, e colecționar de artă și, firește, pasionat cititor. Dacă aș mai adăuga aici cursurile și programul de clinică, ar trebui să scriu că, de fapt, asta face de zeci de ani profesorul universitar de stomatologie dr. Ovidiu Nicolae Grivu.
Cine e acest medic de modă veche igrasiat de cultură și creativitate? Mai întâi, e un „vechi” timișorean care a trecut prin trei orânduiri. Apoi e feciorul unui vechi liberal, Nicolae Grivu, profesor de Chimie și viceprimar al Timișoarei în 1945. O personalitate, de asemenea, devorată de cultură, invitat de Nicolae Iorga să conferențieze la Universitatea de Populară de la Vălenii de Munte, unul dintre fondatorii Teatrului Liric din Timișoara (viitoarea Operă!). Dar și deținut politic. În al treilea rând, dr. Ovidiu Grivu a fost întemeietorul stomatologiei pediatrice la Timișoara și director al Clinicii de Stomatologie Pediatrică.
În calitatea sa de cel mai important specialist ortodont pediatric, timișorenii poate că ar trebui să știe că dr. Grivu a dăruit medicilor portughezi primele cursuri universitare de acest fel, punând bazele acestei discipline în Portugalia.
Citat în lucrări de referință în literatura stomatologică, numele său apare într-un sindrom ce se cheamă Duțescu-Grivu-Fleischer-Peters. Ceea ce și explică participarea sa la zeci de congrese și simpozioane internaționale de pe aproape tot mapamondul. În ipostaza de călător atent a scris cărți de călătorie pe care le-a ilustrat cu propriile-i acuarele sau desene. Iar partea sa de artist s-a regăsit și în prieteniile cu scriitori (Sorin Titel, Laurențiu Cerneț), artiști plastici (Peter Jecza, Romul Nuțiu, Victor Gaga, Leon Vreme), actori (Gheorghe Leahu), critici de artă (Deliu Petroiu).
Despre toate acestea am vorbit cu domnia sa într-o carte de convorbiri ce va fi lansată în această vineri, la Galeria Calpe, unde vor fi expuse și acuarele ale autorului. E un proiect al Fundației Popular Europene de Strategii Sociale, Economice și Culturale și al Neuromed, sprijinit de Consiliul Județean Timiș, un proiect ce aduce în atenția publicului personalități medicale și nu numai ce au marcat viața spirituală a Banatului.
Și, ca să închei acest semnal editorial cu o amintire înlăcrimată, aș spune că, de fapt, dialogul meu cu Profesorul Grivu a început în urmă cu 40 de ani. Atunci, în anul doi de facultate, împreună cu prietenii și colegii mei Bazil Popovici și Mircea Mihăieș, eram invitat de colega lor Ileana Grivu acasă, unde ascultam discuri ale lui Leonard Cohen, muzică portugheză și răsfoiam albume de artă. Și ne conversam îndelung cu dr. Ovidiu Grivu care ne alinta și cu bunătăți livrești.
Ileana, între timp, a plecat la cer!