Odată ieșită din epoca ce nu ar trebui să revină niciodată, Timișoara de acum un sfert de secol a beneficiat de un uriaș capital de simpatie pe plan internațional.
Unul din primele orașe din lume ce a crezut în capacitatea de înnoire a urbei noastre a fost Karlsruhe, din Germania. Asociații de diverse feluri dar și simple persoane particulare au venit imediat după Revoluție cu diverse ajutoare în special pentru spitalele de la noi. Legăturile interumane dar și între autorități au sporit pe diferite planuri. Ar fi de menționat celebrele tramvaie primite de la germani, care și acum circulă fară probleme deosebite pe traseele noastre. Iar acum 25 de ani această prietenie a căpătat și o formă oficială. Cele două orașe s-au înfrățit cu toate actele în regulă.
O numeroasă delegație germană din orașul frate a vizitat timp de câteva zile Timișoara la invitația Consiliului Local și a primarului Nicolae Robu. Luni la prânz a avut loc și o ședință festivă a Consiliului Local tocmai pentru a marca în mod solemn cei 25 de ani de colaborare frățească dintre orașele noastre.
Au fost prezentate în câteva discursuri cei mai importanți pași facuți împreună de cele două municipalități.
Primarul oraşului Karlsruhe doctorul Frank Mentrup a punctat cele mai importante colaborări dintre care a citat parteneriatul dintre Universitatea din Karlsruhe și Universitatea Politehnica, în special cu Facultatea de Electrotehnică, unde de mai mulți ani se fac schimburi de tehnologii, studenți și cadre didactice. O altă colaborare fructuoasă există între spitalele de copii din cele două orașe.
Dar cel mai important act va fi din domeniul cultural. Orașul german a candidat de asemenea la titulatura de Capitală Culturală Europeană. Au pierdut la selecția națională de la dânșii din țară. Dar sunt dispuși să pună la dispoziția timișorenilor toate cunoștiințele acumulate și vor colabora la buna reușită a Timișoarei la demersul din 2021. Mottoul asumat de orașul nostru pentru Capitala Culturală va fi și sloganul colaborării dintre municipiile înfrățite. De asemenea primarul german a asemuit acești ani scurși cu o nuntă de argint dar de la care trebuie luate doar părțile bune. Iar pentru nunta de aur deja așteaptă de acum invitațiile.
Din partea cercului de prietenie Karlsruhe-Timișoara a luat cuvântul doamna Alexandra Ries, ce a recunoscut că este plăcut surprinsă de schimbările din orașul nostru, unde a găsit entuziasm și voioșie. Dânsa a observat că relațiile bilaterale au trecut într-o fază superioară a colaborarii reciproce și nu doar a ajutoarelor ce au fost aduse cu două decenii în urmă.
Consulul general al Germaniei la Timișoara, Rolf Maruhn, a remarcat asemănarea dintre trăsăturile principale ale celor două partenere, ce au în comun multiculturalitatea și toleranța față de alte etnii și opinii. De asemenea a fost amintit faptul că până la finalul lunii iunie au loc Zilele Culturale și Economice Germane tocmai ca un semn al maturității relațiilor româno-germane.