0.1 C
Timișoara
luni 13 ianuarie 2025

Un reputat medic timișorean avertizează : ,,Testați imediat atât pacienții în UPU, cât și întregul personal medical! Altfel, ne paște un dezastru”. 

Situația din spitalele românești tinde să devină una sinonimă cu dezastrul, în conditiile în care pacienții nu sunt testați pentru Covid 19, în momentul în care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din spitale. Reputatul medic timișorean, Ioan Musta, gastroenterolog la Spitalul Municipal Timișoara, avertizează că ,, în momentul de față, nimeni nu știe, cu adevărat, dacă pacienții care vin la noi cu diverse patologii nu sunt infectați cu coronavirus. Câtă vreme ei nu sunt testați imediat ce ajung la spital, posibilitatea ca unii dintre ei să fie infectați cu Covid 19 este foarte mare. Și atunci ei ajung în saloane unde îi vor infecta masiv și pe ceilalți bolnavi. Prin urmare, problema cea mai gravă în momentul de față nu este lipsa mijloacelor de protecție, deoarece la acest capitol unele clinici stau rezonabil, ci faptul că oamenii care vin la spital nu sunt testați în UPU. Acest lucru este deja o urgență, fiind unica cale să evităm infectarea masivă a pacienților, dar și a personalului medical”, ne-a declarat doctorul Ioan Musta.

Doctorul și profesorul timișorean ne-a trimis o prezentare detaliată a măsurilor pe care autoritățile din domeniu ar trebui să le aplice cu maximă urgență. Iată care sunt aceste recomandări fundamentale pentru a se evita o tragedie în toată regula :

 

,,Aceste măsuri se adresează celorlalte spitale decât cele care tratează Covid 19, spitale care tratează urgențele medico-chirurgicale, și au drept scop protejarea personalului și a pacienților

– trebuie determinat Covid 19 la întregul personal medical, pentru a avea o imagine cât mai exactă cu cine poți lucra mai departe, fără să se țină cont numai de criteriul epidemiologic ( deplasare din zone cu Covid 19 sau contacți).

– trebuie determinat Covid 19 la toți pacienții care vin în UPU, astfel încât cei cu Covid 19 să intre intre în zona roșie de tratament a spitalului pentru tratarea urgenței și apoi să fie îndrumați în zona de tratament al Covid 19 din spitalele destinate în acest scop ( în prezent spitale de boli infectioase ).

– cei negativi pot rămâne în spital până la rezolvarea patologiei non Covid.

– dacă internez în spital un pacient suspect de Covid 19, și îl pun în zona roșie, în cazul în care acesta nu era infestat are toate șansele să se infesteze acolo, și, fiind cu patologie asociată, să aibă o evoluție către deces.

– dacă internez pacientul suspect cu Covid 19 în zona de spital nedestinată tratării acestei Infecții, pentru că încă nu este diagnosticat, în cazul în care rezultatul va veni pozitiv are toate șansele să îi infesteze pe ceilalți, care, fiind cu comorbidități, pot evolua spre deces.

– în ambele variante nu pot să fac o izolare corectă a pacienților oricâtă bunăvoință are personalul și administrația spitalului.

– ordonanțele militare nu ne permit determinarea Covid 19 la toți pacienții care vin în urgență și nici testarea integrală a personalului medical.

-acestea permit efectuarea determinării Covid 19 doar la cei care se încadrează în diagnosticul de caz, actuala definiție de caz fiind bazată pe criterii epidemiologice, care sunt depășite în faza din prezent, de evoluție a pandemiei.

 

Adrian Marcu

2 COMENTARII

  1. Ar trebui testat mult mai mult decat se testeaza acum. Sigur sunt multi cei care sunt virusati si, fara sa stie, ies si dau si altora virusul. Daca se imbolnavesc medicii e rau. Daca se imbolnavesc pacientii din spitale, si asta e rau, mai ales ca e posibil sa fie multi batrani care au si alte probleme de sanatate. Solutia, asa cum spune doctorul Musta este testarea!

  2. […] ”În momentul de față, nimeni nu știe, cu adevărat, dacă pacienții care vin la noi cu diverse patologii nu sunt infectați cu coronavirus. Câtă vreme ei nu sunt testați imediat ce ajung la spital, posibilitatea ca unii dintre ei să fie infectați cu Covid 19 este foarte mare. Și atunci ei ajung în saloane unde îi vor infecta masiv și pe ceilalți bolnavi. Prin urmare, problema cea mai gravă în momentul de față nu este lipsa mijloacelor de protecție, deoarece la acest capitol unele clinici stau rezonabil, ci faptul că oamenii care vin la spital nu sunt testați în UPU. Acest lucru este deja o urgență, fiind unica cale să evităm infectarea masivă a pacienților, dar și a personalului medical”, a declarat doctorul Ioan Musta publicației Banatul Azi. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :