România are nevoie de un sistem de alertare la apariția valurilor de polen, mai ales de ambrozie, deoarece au efecte nefaste asupra sănătății populației și tot mai multe persoane sunt afectate de alergiile provocate de polenul de ambrozie, a declarat prof. univ. dr. Virgil Păunescu, coordonatorul Centrului OncoGen din Timișoara.
În momentul de față, informațiile despre circulația polenului de ambrozie sunt primite de cercetătorii timișoreni din Germania, dar până la viitorul sezon al alergiilor cauzate de ambrozie, ei speră să realizeze un sistem de alarmare, care să prevină populația sensibilă la alergii.
”România este printre puținele țări din UE care nu au un sistem de alarmare a populației la apariția valurilor de polen, în timp ce în vestul Europei țările și-au pus la punct acest sistem de alarmare la apariția valurilor de polen, care au consecințe asupra sănătății populației. România nu are un astfel de site, care seamănă cu cele din meteorologie și include un cod de culori galben-portocaliu-roșu”, a afirmat dr. Virgil Păunescu.
Medicul cercetător spune că în funcție de concentrația valului de polen care se apropie, aceste site-uri de alarmare le permit pacienților cu alergii, de exemplu, la ambrozie, să vadă când se apropie valul de polen de zona în care locuiesc ei, când atinge maximul și când trece, pentru a se putea pregăti.
Aplicațiile de alertare ar trebui instalate pe telefoanele mobile, care să te atenționeze la fel ca în cazul altor indici de sănătate, cum ar fi pulsul, tensiunea, numărul de pași care trebuie efectuați într-o zi.
Medicii au sperat că acest lucru îl vor face autoritățile, dar nu l-au făcut, așa că au decis să se implice în această problemă, cât vor putea, inclusiv cu sprijinul Spitalului Județean Timișoara.
”Sistemul de alarmare trebuie realizat, testat, verificat. Nu poți să-ți asumi responsabilitatea unor date de interes public fără să le verifici. Aceste site-uri trebuie să fie foarte riguroase iar pentru aceasta au nevoie de senzori de polen instalați în mod inteligent pe teritoriul României. Asta este o cheltuială pe care nu ne-o putem asuma noi”, a explicat Virgil Păunescu.
Echipa OncoGen este decisă să găsească soluția de a realiza un site util cu resursele pe care le poate avea, întrucât periculozitatea alergiilor este mare, foarte multe conduc la astm bronșic, boală cu consecințe asupra calității vieții.