Un prim pas pentru realizarea Muzeului Revoluției din 1989 la Timișoara 

189

A fost făcut un pas important pentru realizarea Muzeului Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara. Guvernul a demarat procedura mutării fostei garnizoanei din Piața Libertății în administrarea Ministerului Culturii. Însă nu a ajuns la Consiliul Județean Timiș așa cum doreau și au încercat în trecut autoritățile timișene.

„Timișoara va avea un Muzeu al Revoluției, în clădirea fostei garnizoane din Piața Libertății. Guvernul României a aprobat, astăzi, o hotărâre conform căreia dreptul de administrare asupra imobilului a trecut de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerului Culturii și Identității Naționale. Acesta din urmă îl va consolida și reabilita, cu scopul amenajării și înființării „Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989”, a transmis CJ Timiș.

Conform fundamentării proiectului de către Ministerul Culturii, imobilul, monument istoric de secol XVIII, îndeplinește condițiile din punct de vedere istoric, tehnic și arhitectural în scopul amenajării Muzeului. Muzeul va fi realizat cu sprijinul financiar al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

„În urma unei analize, s-a constatat că soluția cea mai bună pentru realizarea cât mai rapidă a muzeului este trecerea imobilului din Libertății la Cultură și finanțarea obiectivului prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. De-a lungul timpului, s-a avut în vedere și preluarea acestuia de către Consiliul Județean, dar calculele arată că angajamentul financiar al Guvernului este cea mai eficientă soluție în acest caz. Ne dorim ca noul muzeu să fie mai mult decât o expoziție de fotografii. Vrem ca acesta să fie interactiv, să profite de noile tehnologii. Dorința noastră este să fie ceva unic în țară, iar pentru asta vom lucra îndeaproape cu Ministerul Culturii”, spune președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Ministerului Culturii are în implementare două proiecte de reabilitare a clădirilor de patrimoniu și de reconstrucție și modernizare a edificiilor ce găzduiesc instituții de cultură de relevanță națională, cu sprijinul financiar al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Cele două proiecte cuprindeau inițial un număr de 20 de obiective, cărora li s-a adăugat, în anul 2014, un nou obiectiv care vizează înființarea Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989.

Șansele ca muzeul să fie deschis în 2021, adică peste un an și jumătate sunt minime. Trebuie întocmite proiectele, găsiți banii necesari și efectuarea lucrărilor de restaurare a clădirii și amenajării spațiului muzeal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.