Potrivit propunerii, șoferii vor trebui să oprească nu numai la semnalul polițiștilor, ci și la cel al jandarmilor. Ei nu vor putea da amenzi de circulație, dar vor putea percheziționa interiorul mașinilor, dacă „există suspiciunea rezonabilă privind săvârșirea unor fapte antisociale”, se arată în proiectul de lege.
Inițiatorul proiecutlui este deputatul PSD Hunedoara Viorel Sălan, care e și fostul șef al Jandarmeriei Hunedoara. Acesta spune că proiectul său este susținut de toate partidele nu doar de cei 124 de parlamentari social-democrați care au depus propunerea de lege. ”Eu am făcut trimitere făcând vorbire la posibilele atacuri teroriste sau săvârșirea unor fapte cu caracter contravențional”, spune acesta.
Potrivit proiectului, jandarmii vor putea face cercetări la fața locului, să ia declarații și chiar să evalueze pagubele, competențe care țin acum de activitatea Poliției Judiciare.
”Sunt anumite elemente care interferează și sigur că lucrul acesta, în practică, ar putea aduce deservicii pentru că nu oricine trebuie și poate să facă cercetare penală. Amestecăm lucrurile. Justiția ar putea să aibă de suferit în profunzime”, a declarat pentru realitatea.net Dumitru Coarnă, lider de sindicat al polițiștilor.
În plus, un jandarm de la Timișoara ne-a declarat ieri sub anonimat, cu ocazia demonstrațiilor organizate de Ziua Jandarmeriei, că o prevedere din proiect care-i nemulțumește cel mai tare se referă la majorarea vârstei de pensionare la 50 de ani. ”La vârsta de 50 de ani suntem deja ramoliți și riscăm să nu mai facem față la misiuni” spune șugubăâ jandarmul timișorean.
În caz că proiectul va deveni lege, jandarmii vor avea dreptul să legitimeze persoane, să le conducă la unitatea din care fac parte și să facă percheziții corporale. Pe protestatari vor putea să să-i fotografieze și să-i înregistreze.
Proiectul de lege va intra în dezbaterea Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.