1.1 C
Timișoara
joi 23 ianuarie 2025

Un oraș din Banat serbează 3 secole de la prima atestare documentară, vezi cum va sărbători

Dublă sărbătoare la Moldova Nouă odată cu 1 Decembrie. Pe lângă Ziua Națională a României, Moldova Nouă sărbătorește 300 de ani de la atestarea documentară. Prilejul special va aduce lansarea în PREMIERĂ a „Monografiei Orașului Moldova Nouă”, lucrare semnată de profesorul Andrei Nistoran!

Întorcându-ne în istorie, conform „Monografiei Clisurii Dunării” a lui Alexandru Moisi, prima atestare documentară a localității Moldova Nouă datează din anul 1717, atunci când s-a regăsit sub denumirea de „Posneazi”. Ulterior, denumirile considerate au fost „Pesnak” (1723), „Boșniak” (1761), „Bosniak” (1774) și „Boșneak” sau „Moldova Nouă”, ultimele două regăsite din 1776, în urma vizitei în localitate a savantului italian Francesco Griselini.

Pe 1 decembrie, la 300 de ani de la prima atestare documentară, Casa de Cultură din Moldova Nouă va găzdui lansarea în PREMIERĂ a „Monografiei Orașului Moldova Nouă”, prima astfel de lucrare pe care orașul nostru o va avea. Lucrarea își propune să valorifice informațiile și să asigure cunoașterea aprofundată a istoriei locale.

„Ideea elaborării unei monografii a localității Moldova Nouă a venit, firesc, deoarece în calitate de profesor de istorie am avut ocazia de a veni în contact cu diferite momente din istoria acestor meleaguri. În plus, sunt legat afectiv de acest oraș în care au viețuit părinții mei și o parte din familia mea […] În elaborarea lucrării, un rol important l-au avut monografia lui Alexandru Moisi, ca punct de plecare, rezultatele săpăturilor arheologice publicate în revista „Banatica”, editată de Muzeul Banatului Montan din Reșița, informațiile oferite din arhivele locale cu privire la Moldova Nouă, datele obținute de la principalele întreprinderi și instituții din oraș și mărturiile furnizate de către unii cetățeni participanți la diferite evenimente din istoria contemporană a localității”, sunt cuvintele autorului Andrei Nistoran, regăsite în introducerea monografiei.

Autorul consideră zona unde se află Moldova Nouă drept un „paradis arheologic”, întrucât remarcă descoperirile importante din toate epocile istorice. Monografia se vrea a fi nu doar o lecție de istorie, ci și un ajutor pentru  generațiile de astăzi și cele viitoare.

Lucrarea a fost tipărită cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Moldova Nouă, la baza unei idei existente în perioada 2008-2012.

„Decizia de a finaliza monografia a fost un act de normalitate, precum și o șansă unică de a fi partener la un moment istoric pentru comunitatea noastră. Aveam nevoie de acest manual de istorie locală, de monografia orașului nostru, pentru a putea transmite noilor generații tradițiile și actele de vitejie ale înaintașilor noștri. Multumiri speciale datorăm domnului profesor Nistoran Andrei, prin a cărui muncă și dăruire lăsăm moștenire copiilor și nepoților noștri istoria orașului Moldova Nouă”, a spus Adrian Torma, primarul orașului Moldova Nouă.

Lansarea monografiei va avea loc vineri, pe 1 decembrie, la Casa de Cultură (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 2), începând cu ora 12:00, imediat după încheierea manifestărilor organizate la Monumentul Eroilor din Parcul Central al orașului.

Dacă vă doriți un volum al lucrării, vă îndemnăm  să participați la concursul organizat  aici https://goo.gl/gsTV7b de Casa de Cultură. Sunt puse în joc 10 volume cu autograf, iar câștigătorii vor fi anunțați în ziua lansării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Nou laborator de robotică la Facultatea de Matematică și Informatică

La UVT a fost inaugurat noul Laborator de Robotică din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, un spațiu educațional care oferă noi oportunități de...

Podul Iuliu Maniu: primele lucrări de consolidare de la inaugurare

Podul Iuliu Maniu (Muncii), care leagă Calea Șagului de strada Gării, va fi reabilitat complet de Primăria Timișoara, cu bani de la bugetul local....

Citește și :