GEC Nera îi acuză pe angajați ai Romsilva de abuz în serviciu pentru că ar fi blocat promovarea Planului de Management către Ministerul Mediului.
Grupul Ecologic de Colaborare Nera a informat printr-un recent comunicat de presă Ministerul Mediului cu privire la implementarea unui Plan de Managemnt în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului despre faptul că parcul nu are un asemenea document nici după 3 ani de la înfiinţarea administraţiei parcului. Planul de Management al Parcului trebuia elaborat și finalizat în termen de 2 ani de la semnarea contractului de administrare între RNP Romsilva și administrația parcului, conform actualului contract, iar de la semnarea contractului de administrare au trecut 3 ani.
Totodată, în lipsa unui Plan de Management, tăierile de pădure la ras constatate de către Grupul Ecologic de Colaborare Nera pe traseul Valea Topliței situată în apropiere de zona Comarnic, domeniu administrat de RNP Romsilva în interiorul Parcului Național Semenic Cheile — Carașului, sunt făcute în condițiile unui contract de administrare între RNP Romsilva și administrația parcului, contract despre care grupul ecologic susține că ar conține elemente de ilegalitate.
După ce, la rândul său, Romsilva a precizat într-un comunicat că s-au făcut verificări în teren în urma sesizărilor grupului ecologic, care fac referire la defrișările ilegale din Valea Topliței, de către Garda Forestieră Timișoara și Inspectoratul de Poliție al Județului Caraș-Severin și ”în urma controlului nu au fost descoperite tăieri ilegale sau alte abateri de la legislația în vigoare“, subliniază RNP Romsilva, prin Biroul de Presă, acuzând grupul ecologic de informații false. ”Având în vedere că majoritatea comunicatelor Grupului Ecologic de Colaborare Nera fac referire la activitatea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și diseminează cu rea credință informații false, lansând deliberat acuzații grave, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va demara toate demersurile juridice necesare pentru recuperarea prejudiciului creat de organizația GEC Nera”, mai susține Romsilva.
La rândul său GEC Nera precizează că Romsilva s-a folosit în comunicat de răspunsul celor două instituții de control pentru a crea o perdea de ceață în calea adevărului.
”Menţionăm că răspunsurile furnizate de Garda Forestieră Timişoara şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş Severin, la care se face referinţă în comunicatul de presă al RNP Romsilva, nu fac precizări cu privire la cazul tăierilor din Valea Topliţei în legătură cu aspectul esenţial sesizat în comunicatul de presă al GEC Nera, adică despre faptul că contractul de administrare semnat de RNP Romsilva cu Ministerul Mediului are elememte de ilegalitate în sensul că acest document prevedea finalizarea Planului de Management al parcului până la sfârşitul anului 2016. Nici nu aveau cum pentru că Garda Forestieră este autoritatea de verificare a aplicării Codului Silvic în păduri şi nu în mod expres pentru aplicarea Legii Ariilor Naturale Protejate în parcurile naţionale şi naturale iar Poliţia se ocupă cu furtul de lemn. Introducerea celor două instituţii în comunicatul de presă al RNP Romsilva”, precizează GEC Nera.
De fapt, pentru verificarea aplicării Legii Ariilor Naturale Protejate are competenţe Garda Naţională de Mediu prin Comisariatul Caraş-Severin al GNM, ca organ specializat al Ministerului Mediului.
GEC Nera spune însă că cei de la Garda de Mediu pasează acest gen de probleme la colegii de la Garda Forestieră şi Poliţie, din același motiv: PN Semenic – Cheile Caraşului nu are are un Plan de Management.
În acest sens, GEC Nera îi acuză pe angajații Romsilva de abuz în serviciu.
”Ne menţinem opinia în ce priveşte o posibilă infracţiune de abuz în serviciu a unor persoane din RNP Romsilva implicate în blocarea aprobării Planului de Management a Parcului Naţional Semenic Cheile – Caraşului motiv pentru care am cerut în mod public în comunicatul anterior de presă ca Guvernului României şi Ministerului Mediului să facă demersuri pentru sesizarea Parchetului General în vederea deschiderii unui dosar de anchetă pentru fapte prin care angajați ai RNP Romsilva ar fi blocat promovarea Planului de Management către Ministerul Mediului”, mai scrie în comunicatul emis de grupul ecologic GEC Nera.
”Regia Națională a Pădurilor – Romsilva nu comentează acuzații postate pe rețele sociale de către grupuri anonime, neasumate, fără date de identificare clare. Preluarea acestor informații neasumate de către o entitate fizică sau juridică este răspunderea exclusivă a autorului articolului… Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 precizează că până la aprobarea planului de management, zonele de conservare menționate în Ordinul de Ministru nr. 552/2003 corespund zonelor de protecție integrală, pentru restul suprafețelor putând fi desfășurate activități specifice zonelor de conservare durabilă sau zonelor de dezvoltare durabilă. Activitățile derulate pe raza Parcului Național Semenic – Cheile Carașului au respectat toate prevederile legale în vigoare în materie de protecție a mediului, precum O.U.G. 57/2007 și O.M. nr. 552/2003, cât și prevederile legale și normele din domeniul silviculturii, inclusiv amenajamentul silvic aprobat prin ordin de ministru” a comentat Biroul de Presă al Romsilva reacția GEC Nera.
Foto: GEC Nera