La final de sezon rece este parcă cel mai nimerit ca gospodarii bănățeni să scoată primele tranșe de mezeluri de la uscat să le încerce. Cam tot în această perioadă de obicei este și carnavalul tradițional ce pregătește lumea pentru perioada de post al Paștelui. Deși anul acesta sărbătoarea cârnaților a căzut deja în post petrecăreții cred că nu e păcat ce bagi în gură ci ce îți iese din gură!
Cu opt ani în urmă câțiva gospodari maghiari din așezarea Tormac s-au adunat să-și controleze reciproc măiestria în „nobila artă” a preparării de cârnați. Sigur că au pus la bătaie și câteva sticle de palinka și de vin și a ieșit o distracție de pomină. Isprava trebuia continuată și în anul următor. De aici povestea este cunoscută. A rezultat un adevărat festival-concurs cu reguli stricte și cu tot mai mulți participanți din satele din jur. Deși este o sărbătoare a comunității maghiare nimeni nu este exclus. Ba mai mult decât atât au fost invitați și echipe de peste hotare. În special din Serbia dar și din Ungaria.
Anul acesta, sâmbătă 24 februarie, gazdele de la „Asociația Fermierilor Maghiari din Tormac” au pregătit și îngrijit a VIII-a ediție a festivalului-concurs de prepararea cârnaților tradiționali. Au participat 13 echipe din Banat, majoritatea din Timiș dar și din Arad. Din păcate două echipe puternice (una din Subotica și una in Ungaria) au avut diverse probleme medicale și nu au vrut să-și aducă virușii în Tormac. Doar din acest simplu motiv evenimentul din acest an nu a fost internațional.
Cum concursul a depășit de mult stadiul de întâlnire a amatorilor au adus și un juriu total imparțial din afară pentru a nu influența rezultatele.
După cum explică doctorul Tiberiu Abraham, specialist în industre alimentară, s-au avut în vedere două aspecte importante. În primul rând calitatea produselor dar în același timp a fost punctat și caracterul tradițional al prezentării standului. Au fost penalizate echipele ce și-au adus mașinile electrice de măcinat. Totul trebuia să se facă de mână ca acum un secol în urmă.
Toate micile amănunte au fost observate: bogăția de produse prezentate, vechimea artizanatului de pe mese sau accentele de glumă din prezentare. La veselia generală a contribuit și solistul Lajos Szarvas ce a înteținut atmosfera cu muzică fără vârstă interpretată în mai multe limbi.
Cum concursul a fost doar pretextul unei zile de pomină pe scenă a urcat un grup de copii localnici ce nu au avut deloc trac în timpul dansurilor tradiționale. Un alt moment gustat din plin și aplaudat din plin a fost evoluția grupului muzical al doamnelor din Dumbrăvița. Ele au abordat un gen dificil, interpretând o parodie muzicală, apropiată e operetă, ce lua în derâdere viața politicienilor. După părerea lor „…e geu să fii soție de politician!”
Regulile concursului au fost simple. Fiecare echipă a primit aceiași cantitate de carne proaspătă din care trebuia să rezulte cârnații din concurs. Mirodeniile erau secretul adus de acasă. La final un bucătar neutru a prăjit probele (fără să le cunoască proveniența). Juriul a avut mult de lucru dar a meritat.
Premiile au fost pe măsura măiestriei meșterilor măcelari:
Premiul special în categoria cârnați, oferit de podgoria „Caii de la Letea” a răsplătit echipa din Gătaia.
Premiul special oferit de Președintele Organizației Gospodarilor Maghiari din Banat a mers la echipa din Otvești
Premiul special pentru cel mai frumos stand a fost adjudecat de „Echipa Veselă” din Tormac
Locul III : echipa din Cherestur
Locul II : echipa din Otelec
Locul I : echipa din Dumbrăvița
Primele două clasate au avut același număr de puncte, au fost departajate de punctajul acordat pentru aranjamentul standului.
O mențiune specială merită echipa studenților de la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” formată din Sebastian Bruder, Szabi Fazekas din anul trei de la Agricultură și Szilveszter Tifan, anul 4 de la Facultatea de Inginerie Alimentara. Tinerii au reprezentat la această competiție atât comunitatea lor natală Cherestur, cât și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara. E un semn evident că încă mai sunt tineri interesați să ducă mai departe tradițiile locale.
Iată și lista echipelor participante, la fel de merituoase indiferent de locul ocupat în clasament:
Gătaia
Otvești
Moșnița Nouă
Dumbrăvița
Beba Veche
„Echipa Veselă” – Tormac
„Tineretul” din Tormac
Otelec
Variaș
Cherestur
G.A.L. Timișul de Centru
„Timișoara pentru Toți”