Dis-de-dimineaţă, cel mai mare colegiu din partea de vest a României, și-a deschis porțile pentru elevii care întâmpină, din 10 septembrie, un nou an școlar.
Este vorba despre Colegiul Național Bănățean din Timișoara, la a cărei festivitate de deschidere au participat peste 2.000 de elevi, însoțiți de părinți, bunici și alte rude apropiate. Alături le-au stat cadrele didactice care, în frunte cu directorul unității de învățământ, Sorin Gabriel Ionescu, le-au urat ”Bun venit!”.
A urmat intonarea imnului Colegiului Național Bănățean, urmat de fredonarea imnului național al României.
La ceremonia de deschidere a anului școlar 2018-2019 au participat și oficialități locale, între care primarul Timișoarei, Nicolae Robu, prefectul de Timiș, Eva Andreas, deputatul Adrian Pau, dar și preoți ai Bisericii Ortodoxe, care au oficiat o slujbă.
O noutate în anul școlar ce tocmai a început este faptul că, pentru preșcolarii de la clasa zero, a fost înființată și o secție cu predare în limba germană.
Pe porţile Colegiului Naţional Bănăţean, în fiecare dimineaţă, vor păşi 2,476 de elevi, fiind vorba de 89 de clase, de la clasa 0 la clasa a XII-a, cursurile făcându-se numai dimineaţa. După cum spunea însăşi directorul Colegiului, Sorin Gabriel Ionescu, noul an şcolar va începe cu multe aspiraţii, dar şi cu gândul la concursurile şi olimpiadele şcolare, precum şi cu grija faţă de baza materială, dar şi aceea de a urma cursurile dimineaţa toţi aceşti copii.
În plus, se are în vedere crearea unui centru de laboratoare împreună cu Universitatea de Vest din Timişoara, fiind vorba de patru laboratoare multidisciplinare de fizică, chimie şi biologie. Copiii vor fi îndrumaţi în viaţă de 164 de cadre didactice, începând de la învăţătorii de clasele 0 –IV şi până la provesorii de liceu.
Deputatul PSD Adrian Pau, de data aceasta în calitate de părinte declară: „Astăzi când noi părinţii trăim emoţia primei zi de şcoală, emoţie care e mult mai puternică decât cea din postura de elev, nu ne rămâne decât să le urăm copiilor un an bun, să le urăm dascălilor multă înţelepciune şi un îndemn de unitate, de toleranţă, în anul în care România sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri, un an care ar trebui să fie pentru fiecare dintre noi un an în care să fim mai buni, să ne dea posibilitatea să fim mai buni”.
Mihaela Păunescu