1.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Un municipiu din Banat, îngropat în datorii de zeci de milioane de euro și dobânzi uriașe, până în… 2032!

Administrația Stepanescu le-a lăsat reșițenilor o povară foarte grea, care împiedică aproape orice intenție de a se construi sau reabilita ceva în oraș! Pentru mulți ani de acum încolo! Cifrele dezastrului financiar au fost făcute publice!

Primarul Nelu Popa încearcă imposibilul. Să reducă dobânzile negociate prost și foarte prost, în dezavantajul orașului, de către Mihai Stepanescu și echipa sa. Altfel, șansele să se schimbe prea multe în Reșița sunt reduse. În acest sens, primarul a plecat spre Bruxelles, pentru ca astăzi să se întâlnească în Luxemburg cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții.

Voi fi vreo trei zile acolo. Cu vicepreședintele BEI am o întâlnire în încercarea de a renegocia contractul de finanțare cu dânșii. Avem 10 milioane de euro credit la BEI, cu 4,37 la sută dobândă în euro! La ora actuală dobânzile sunt negative, adică dacă vrei să depui bani într-o bancă trebuie să aduci bani de acasă ca să ți-i țină. În condițiile astea, o dobândă de 4,37 la sută este inimaginabilă în Europa! Doresc să fac presiuni pe BEI, să renegociem condițiile de creditare. În cazul în care nu voi reuși vom încerca să mergem cu creditul la o altă bancă. Avem deja inițiate discuții la ora asta cu două bănci românești. Una din problemele acestui credit este că el a fost luat ca un credit de grup, împreună cu Consiliul Județean, pentru că a fost făcut pentru proiectul de apă-canal”, a precizat primarul Popa, pentru expessdebanat.ro.

Situația creditelor Primăriei Reșița la bănci și instituții financiare este însă mult mai complicată de atât. Edilul-șef a prezentat o listă întreagă de împrumuturi făcute de administrația reșițeană în anii trecuți, credite deloc avantajoase, după cum spunea acesta. „Mai avem și alte credite care se pot rediscuta. Avem cu Raiffeisen pentru 20 de milioane de lei, cel de 10 milioane de euro la BEI, la Piraeus, 1.200.000, la BCR, 8 milioane de lei, la Raifeissen, 2,5 milioane de lei, dar creditul cel mai dureros pentru noi e la Raiffeisen, din 2010, de 59 de milioane de lei, adică vreo 15 milioane de euro, cu scadență tot 2030! Mai avem niște restanțe pe la Ministerul de Finanțe. Suma cumulată a acestor credite este undeva la 34-36 de milioane de euro! Depășește practic bugetul Reșiței pe un an. Fiind defalcate aceste datorii până în 2032, gradul de îndatorare este undeva la 25-26 la sută. Gradul maxim de îndatorare este de 30 la sută. Mă preocupă situația creditelor pentru că dacă vrem să facem ceva, să cofinanțăm proiecte, suntem destul de limitați”, a explicat Nelu Popa.

Am achitat foarte puțin din creditul luat de la BEI, am plătit doar dobânzi! Până în 2032 avem de plătit! La zece ani, pe acest gen de credit plătim 5 milioane de euro dobânzi! Sper să reușesc să coborâm un 1,5 la sută cel puțin. Nu există credite în Europa la bănci serioase care să depășească 2,5 la sută în euro la ora asta!” concluzionează Ioan Popa, primarul municipiului Reșița

Surse: expressdebanat.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

„A fost un an plin de incertitudini în mediul de business, iar instabilitatea politică accentuează problemele cu care se vor confrunta companiile anul viitor”

 Anul 2024 a adus concedieri în multe companii din domenii precum automotive sau IT&C, dar și stoparea unor investiții ce au fost inițiate...

Cât câștigă un muncitor necalificat care se angajează la multinaționalele din Timișoara?

Mesajul unui tânăr enervat că în Timișoara o companie multinațională angajează muncitori necalificați, ca operatori în producție, oferind venituri lunare în jurul a 4.000...

Citește și :