5.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Un medic din Timișoara a lăsat Franța pentru România, să facă performanță acasă. Ce a reușit…

Este şeful secţiei ATI de la Spitalul Judeţean din Timişoara, prorector la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș”-Timișoara și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății. Se mândrește că are cea mai modernă secție de terapie intensivă din țară dar puțină lume știe ce efort a depus ca să ajungă aici.

Personajul nostru, profesorul doctor Dorel Săndesc, a lucrat la începuturile meseriei, timp de doi ani, în Franţa, Anglia, Olanda şi Statele Unite, fiind beneficiarul unor burse de studii. Cei din străinătate i-au propus să rămână. I s-a propus chiar un post de conducere. În plus, i s-au oferit mulţi bani, însă dorul de casă era greu de stins.

Doctorul Săndesc mărturisește: ” Mi-am dat seama că dacă eu nu mă întorc, rămân departe de ţară, este ca şi când mi-aş amputa o parte din anatomia sufletului meu. Un sindrom similar paşte, ameninţă pe cei care pleacă de acasă, sindromul unui suflet amputat. Asta m-a făcut să mă întorc pentru că cel mai important am considerat că nu trebuie să-mi amputez nicio parte din suflet şi este mult mai important decât confortul material. A pleca este aproape o necesitate, a te întoarce este de dorit. După ce am funcţionat acolo în condiţii optime, eram şocat. Când te întorci vezi şi mai acut toate deficienţele. Atunci m-am hotărât că dacă m-am întors trebuie să fac ceva. Nu vreau să rămân şi doar să mă plâng, cum marea majoritate a oamenilor o fac. Eu m-am întors şi trebuie să fac ceva. Obiectivul era clar: să transform secţia mea, care arăta foarte prost, într-o secţie comparabilă cu cele în care lucrasem în vest”.dorel sandesc

Zis și făcut! S-a întors la Timișoara după doi ani de experiență prin spitalele din străinătate și s-a apucat să transforme secția ATI de la Spitalul Județean. Totul, după un plan bine pus la cale, împreună cu alți colegi din spital, chiar dacă nu știau prea bine cum o să o scoată la capăt. Au început transformarea secției ATI prin… curățenie. Adică au cumpărat materiale sanitare, de la săpunuri până la pastă de dinți și au trecut la fapte prin spălarea pacienților și a lenjeriilor de pe paturi după care au trecut la spălarea toaletelor. În acest punct au apărut primele reacții ale rudelor pacienților care au început să ”sponsorizeze”, destul de timid la început, modernizarea saloanelor de la ATI.

Sponsorii s-au tras unul pe altul iar finanțarea pentru transformarea secției într-n loc ”ca afară” a începu să prindă contur. Pe doctorul Săndesc, un iubitor al muzicii rock, l-a ajutat și prietenia cu Cristian Minculescu și grupul Iris. Aceștia au susținut mai multe concerte la Timișoara iar încasările au fost donate pentru modernizarea secției ATI de la Spitalul Județean. În plus au început să vină bani și de la forurile de care aparține unitatea sanitară. A reușit să schimbe totul, reţeaua electrică, reţeaua de oxigen, de gaze medicinale, aer comprimat, vacum. Uşile se deschid acum pe senzori. Visul lui Dodo Săndesc, cum îi spun prietenii, s-a îndeplinit: secţia a fost modernizată, dar nu a fost suficient. Săndesc ştia că mai are ceva de rezolvat, ştia că este mare nevoie şi de finanţare a îngrijirii pacienţilor gravi din Reanimare.

A încercat, ca secretar de stat în Ministerul Sănătății, să facă ceva pentru aceștia și a obținut un program de finanțare prin care a ajutat peste 50 de secții ATI din țară. S-a întors însă la Timișoara de anul acesta, adică a făcut la fel ca și atunci când a lăsat Franța ca să să vină acasă. Dorel Săndesc vrea să se implice mai mult în formarea viitorilor specialiști în domeniul său pentru că este și Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă și spune că ”A nu avea ceea ce-ţi trebuie înseamnă a pierde vieţi omeneşti”. Profesorul Săndesc este nemulțumit acum că Guvernul și responsabilii din sănătate nu fac nimic pentru a opri exodul medicilor în străinătate. El crede că este inadmisibil ca statul să aloce bani frumoși în pregătirea unui medic, începând din facultate și terminând cu rezidențiatul, ca să-i formeze practic pentru beneficiul unor țări mult mai dezvoltate decât România.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :