1.1 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

Un medic arădean povestește coşmarul prin care trec cei care participă la triajul epidemiologic de la vama Nădlac 2, locul prin care zeci de mii de cetăţeni români se întorc în ţară.

Un medic arădean poveste coşmarul prin care trec cei care participă la triajul epidemiologic de la vama Nădlac 2, locul prin care zeci de mii de cetăţeni români se întorc în ţară.

Zeci de mii de cetăţeni români au venit în aceste zile în ţară din toate colţurile Europei. Mulţi dintre ei au fugit de străile de urgenţă care au fost instaurate în Germania, Austria, Franţa, Spania, chiar şi din Italia, pentru că nu au documente de şedere, nici locuri de muncă legale.

 

Mulţi dintre ei au stat blocaţi la frontiera austriaco-maghiară, până la intervenţia Ministerului Afacerilor Extrene din România, care a înduplecat autorităţile din Ungaria să-i lase să tranziteze ţara. Deşi la început vecinii au anunţat că fac o singură excepţie pentru coridorul umanitar, a doua zi, la fel de mulţi români erau din nou la intrarea în Ungaria – ţară care şi-a închis graniţele pentru cetăţenii străini.

 

Autorităţile române au intervenit din nou, ungurii au fost la fel de cooperanţi, astfel că alte mii de persoane au ajuns în România. Cu această ocazia, Guvernul Ungar a decis să deschidă graniţa în fiecare seară, între orele 21.00-06.00, oferind o singură variantă de rută, ca toţi cei care vor să poată să ajungă în România.

 

În frontiera de la Nădlac se face triajul epidemiologic. Cei veniţi din zone roşii sunt introduşi în carantină, însă numărul acestora este foarte mic. Aproape nimeni nu recunoaşte cu adevărat de unde vine. Declaraţiile sunt făcute în batjocură. Cei care vin din zone galbene trebuie să rămână 14 zile izolaţi la domicicliu.

 

Medicii duc o muncă epuizantă cu cei care intră în ţară. Vlad Roşca, unul din medicii de la vamă, a povestit, pe pagina sa de Facebook, cele trăite noaptea trecută.

 

„Seara a început cu o linişte deplină, la frontiera Nădlac 2 erau doar lumini roşii-albastre. Era liniştea dinaintea furtunii. Iniţial credeam că am scăpat de infern şi zâmbeam satisfăcuţi. Parcă ne spuneam în minte: Noaptea aceasta va fi liniste.

 

Pe la 3 şi ceva, târziu în noapte, din depărtare se văd sute de faruri. Parcă un oraş luminos se apropia de noi. În câteva minute erau aliniaţi pe patru coloane. Erau kilometri de faruri. Ştiam de unde începe dar nu unde se termină. A inceput haosul!

 

Echipa poliţiei de frontieră, jandarmeria, echipajele de poliţie pregătite de escortă şi noi toţi medicii împreună cu asistenţi ne-am mobilizat cum trebuie. Fluxul continu şi volumul mare de lucru era de aşteptat.

 

După câteva minute însă am realizat că nu lupţi aici doar cu epidemia de Covid-19, ci cu indolenţa, nesimţirea şi lipsa de respect a celor ce au intrat în ţară. O lipsă de respect faţa de noi şi faţă de întreaga Românie.

 

Aroganţă, superficialitate, lipsa de educaţie şi de ruşine… toate au fost prezente. Nu a contat nimic…izolarea, carantina… riscul de a fi bolnavi şi de a îmbolnăvi oameni. Toate erau un preţ mic în comparaţie cu dorinţa de a intra în ţară. Pentru ei nu au contat românii ci doar România văzuta ca ultima oportunitate şi lansă.”, declară medicul Vlad Roşca.

 

Infracţionalitatea va creşte semnificativ, nu avem nevoie de studii pentru a constata asta. Epidemia aceasta va deveni din problemă principală doar o problemă asociată celor ce vor urma.

 

După o noapte de triaj, de frig, de stres, am pornit spre case cu gândul sinistru la ceea ce va să vină. Ei nu au mai fost pe aici de ceva vreme. Ei nu înţeleg că România nu mai e doar un loc ci noi suntem România, cei ce tragem pentru ţara asta.

 

P.S. Nu vorbim de diasporă, nu vorbim de români din străinătate care sunt exemplu de caracter şi omenie. Ei nu au fost, ei nu vin, ei respectă. Şi noi îi respectăm! Vorbim aici de cei cărora nu le mai merge cu furturile, prostituţia şi cerşitul. Despre asta vorbim şi ştiţi bine!”, a conchis Vlad Roşca.

 

Sursa: adevărul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Tu unde ți-ai amplasat televizorul în living? Pe perete sau pe o comodă? Iată beneficiile primei variante

Montarea unui televizor pe perete este o alegere din ce în ce mai populară, datorită multiplelor beneficii practice și estetice pe care le oferă....

Mai mulți medici și o asistentă din Timișoara au luat șpagă de la 50 de pacienți

Un chirurg şi alţi patru medici, plus o asistentă medicală dintr-un spital din Timişoara, au fost trimişi în judecată după ce au fost prinşi...

Citește și :