Un fost prim-ministru a cumpărat o ,,bucată” din România! Acum vrea să investească jumătate de miliard de dolari aici

802

După ce a fost implicat în cea mai mare tranzacţie a anului pe sectorul agricol, prin achiziţia unei părţi importante din Insula Mare a Brăilei, investitorul detaliază acum sumele uriaşe pe care vrea să le aloce dezvoltării afacerii.

În vara acestui an, Al Dahra, companie controlată de emirul emiratului Abu Dhabi, i-a plătit circa 250 mil. euro antreprenorului român Constantin Duluţe pentru a cumpăra compania Agricost şi a prelua în concesiune Insula Mare a Brăilei, cea mai mare fermă consolidată din Europa. Acum Al Dahra a anunţat că intenţionează să investească încă 500 de milioane de dolari în România în următorii cinci ani, în diverse sectoare.

În ceea ce priveşte investiţiile în agricultură, Al Dahra are în vedere achiziţionarea de teren agricol suplimentar în România şi va investi în modernizarea portofoliului existent de maşini şi tehnologii agricole. Obiectivul este de a atinge o producţie anuală de un milion de tone metrice de cereale şi furaje combinate până în anul 2022. În paralel, se va dezvolta un punct de colectare a cerealelor cu silozuri, având capacitatea de a gestiona două milioane de tone metrice de cereale de diferite tipuri, provenind atât de la fermele româneşti operate de Al Dahra, cât şi de la cele din afara companiei. Centrul de cereale va facilita crearea de inventar strategic, rotaţia stocurilor şi tranzacţionarea pe piaţa internaţională. În plus, pentru a eficientiza prelucrarea şi distribuirea stocului furajer, vor fi implementate cinci instalaţii de deshidratare şi de granulare a furajelor.

Din punct de vedere al investiţiilor în logistică şi în lanţul de aprovizionare, Al Dahra intenţionează să achiziţioneze un punct de operare la portul Constanţa pentru a facilita exportul de cereale şi importul de îngrăşăminte. Mai mult, va constitui o companie de îngrăşăminte specializată, responsabilă cu importul de îngrăşăminte în România şi comercializarea pe pieţele vecine, cu un volum estimat de 350.000 de tone anual.

În plus, Al Dahra va investi în modernizarea instalaţiilor de încărcare din portul de la Brăila, pentru o capacitate sporită a mărfurilor şi a traficului de nave.

Compania Al Dahra mai are în plan investiţii în sectorul creşterii animalelor, prin înfiinţarea unor ferme agricole cu capacitatea de a găzdui un efectiv de 150.000 de capete de specii diferite de animale. În plus, Al Dahra va realiza şi alte investiţii care vizează crearea unei reţele eficiente în lanţul agricol de pe piaţa românească, printre acestea numărându-se fabrici şi puncte de ambalare, precum şi alte servicii cu valoare adăugată, în funcţie de cerinţele business-ului.

„Ca urmare a adăugării Insulei Mari a Brăilei la portofoliul nostru global de proiecte agricole, ne dorim să extindem planurile de investiţii Al Dahra dincolo de agricultură, în servicii de calitate, cu valoare adăugată. Astfel de investiţii vor aduce beneficii pentru fermierii români, vor crea noi locuri de muncă pentru cetăţenii români şi vor îmbunătăţi accesul produselor româneşti la pieţele internaţionale, prin conexiunile pe care le avem la nivel mondial, stimulând astfel sectoarele agricol şi logistic intern”, a declarat Khedaim Al Derei, vicepreşedinte şi co-fondator al Al Dahra.

Planul de investiţii Al Dahra va fi implementat în mai multe faze în următorii ani şi va susţine strategia Guvernului de la Abu Dhabi de a asigura necesarul de resurse alimentare pe termen lung.

Cine este investitorul

Noul proprietar al Agricost este emirul emiratului Abu Dhabi. Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan este preşedinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera şi de-a lungul timpului a fost de mai multe ori ministru şi chiar prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite.

Al Dahra are o acoperire geografică extinsă, cu 5.000 de angajaţi, operând în peste 20 de ţări, deservind peste 45 de pieţe şi ocupând o poziţie de frunte în Asia şi Orientul Mijlociu. Grupul deţine sau operează terenuri de peste 400.000 de acri în toată lumea, cu 1.200 de puncte de irigare şi peste 2.000 de bunuri agricole. Totodată, compania deţine şi operează 15 unităţi de prelucrare şi ambalare furajeră şi are capacitatea de a produce şi de a furniza 3 milioane de tone metrice de lucernă şi ierburi anual.

De asemenea, Al Dahra operează trei mori de orez şi două mori de făină cu o capacitate de producţie anuală de 500.000 de tone de făină şi 500.000 de tone de orez. În plus, compania deţine şi operează un centru de cereale situat strategic în portul Fujairah din Emiratele Arabe Unite, cu 20 de silozuri şi cu o capacitate de stocare de peste 300.000 de tone metrice.

Al Dahra a făcut investiţii considerabile şi în sectorul logistic şi al lanţurilor de aprovizionare. Anual, compania gestionează aproximativ 2 milioane de tone metrice de produse şi transportă 175.000 TEU.

sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.