Un film despre Unire, dedicat țăranilor soldați văzuți în presa vremii

147

„Au luptat în zdrențe și opinci. Flămânzi, înghețați, trădați, uitați de toți dar neuitându-i pe frații lor de dincolo de munți și de granițe. Citind documentele, mă rturiile, memoriile rămâi uimit de forța acestui popor de a se salva în ultima clipă, atunci când nimeni nu mai spera nici măcar într-o minune. Avem datoria să nu uităm jertfa generațiilor care au realizat Marea Unire”.

În anul Centenarului, Uniunea Jurnaliștilor din Mass-media Minorităților Etnice din Timișoara dedică filmul documentar „MAREA UNIRE ȘI PRESA VREMII” acestor soldați-țărani, eroilor necunoscuți și celor care au scris despre vitejia lor.

Filmul cu o durată de 53 de minute prezintă, după un concept jurnalistic original, reflectarea creării României Mari în presa vremii. Filmul tratează perioada premergătoare înfăptuirii Marii Uniri, mediatizarea actului de unire, precum și ecourile și reacțiile din presa de limba română și din presa străină legate de a Marea Unire.

Filmul evocă și importanța rolului unor personalități marcante ale vremii care au scris despre Marea Unire, despre înfăptuirea visului tuturor românilor…

Linkuri film: https://youtu.be/wdkDfW-ctBc
https://vimeo.com/user60401419/review/305185679/35836e2a9b
https://www.facebook.com/UJMME/

Detalii film:
Scenariu: Cristina Liberis
Producător: dr. Raico Cornea
Parteneri: Televiziunea Română, Redacția Alte Minorități
Imagine: Marius Condrea, Lazăr Enescu, Matei Gheorghe
Reporteri: Nicoleta Dumitrache, Teodora Pop Drăgoi

Film realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale
Anul: 2018

Și-au adus aportul în realizarea acestui film Prof.univ.dr. Ana-Maria Stan – cercetător UBB Cluj Napoca și Prof.univ.dr. Ioan-Aurel Pop – istoric, președinte al Academiei Române,
Prof.univ.dr. Adrian Cioroianu – istoric, ambasadorul României în Franța, Prof.univ.dr. Marian Petcu – profesor la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării București,
Prof.univ.dr. Dumitru Preda – istoric, fost ambasador al României în Franța, Prof.univ.dr. Gabriel Badea Păun – istoric de artă, Col. (r) Frederic Guelton – istoric, membru la consiliului științific în cadrul Misiunii „Centenarul Primului Război Mondial”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.