Un fermier din Arad a cerut împușcarea mistreților din cauza pestei porcine. Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, susține că singura soluție pentru a scăpa de pesta porcină este împușcarea mistreților și l-a convins pe ministrul Apărării să discute problema pestei în CSAT.
Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici, din judeţul Arad, a fost vizitat, sâmbătă, de ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, după ce a afirmat că singura soluţie prin care se poate scăpa de pesta porcină africană este împuşcarea mistreţilor, notează Mediafax.
„Am fost vizitat de domnul ministru Mihai Fifor. Am avut o discuţie telefonică, mai întâi, şi după ce s-a întors din Grecia, cu necazurile care au fost acolo, a venit şi am avut o discuţie la Curtici, dânsul fiind şi senator de Arad. Am reuşit să-i implementez ideea că problema care este la ora actuală cu pesta porcină africană trebuie obligatoriu discutată în CSAT, pentru că este problemă de interes naţional, problemă de strategie a zootehniei româneşti, este problemă de industrie a cărnii de porc, care se termină, dacă nu luăm toate măsurile, se termină foarte rapid. Ministrul Fifor a spus că discută cu premierul şi vor lua măsurile care se impun. Cere în CSAT să fie introdus acest subiect, sper să şi reuşească”, a declarat, pentru sursa citată, Dimitrie Muscă.
Fermierul din Curtici susține că i-a înaintat o astfel de propunere și președintelui Klaus Iohannis în anul 2016.
România are 400 de focare de pestă porcină africană. Autoritățile române sunt deja copleșite de situație, deși cooperează toate instituțiile de stat importante: Ministerul Agriculturii, ANSVSA, MAI și prefecturile. În schimb, Bulgaria construiește un imens gard de sârmă ghimpată la granița cu România pentru a se proteja de pesta porcină africană (PPA). Gardul va fi construit pe teritoriul bulgăresc, iar până acum s-a degajat pământul pentru 133 de kilometri de gard. Bulgarii au devenit atât de precauți după ce au aflat că cel mai apropiat focar de pestă porcină africană este la mai puțin de 60 de kilometri de țara lor.
Citeste mai mult pe libertatea.ro