Un contract fictiv în valoare de 3 milioane de euro, descoperit de milionarul Georgică Cornu în contabilitatea SC Confort SA Timişoara, în vizorul procurorilor DNA

4552

Cercetat penal în mai multe dosare cu prejudicii de milioane de euro, omul de afaceri Georgică Cornu, administratorul companiei Confort SA Timişoara, continuă să reziste în disputa cu procurorii, deşi oamenii legii au cerut în repetate rânduri ca mandatele de arestare să fie executate după gratii şi nu la domiciliu. Judecătorii au considerat, de fiecare dată, că Georgică Cornu nu reprezintă vreun pericol social atât de mare încât să fie închis şi, în consecinţa, au dispus ca arestul să fie executat la domiciliu sau să fie înlocuit cu controlul judiciar, aşa cum s-a întâmplat şi într-un nou dosar deschis, nu cu mult timp în urmă, de DIICOT Mehedinţi. În condiţiile în care procurorii nu renunţă la ideea de a-l trimite în închisoare pe „regele asfaltului” din Banat, apare întrebarea firească – de ce atâta efort pentru arestarea şi izolarea omului de afaceri? Răspunsul nu este greu de intuit, dacă scoatem în evidenţă faptul că Georgică Cornu a fost numit administrator special la SC Confort SA Timişoara, firmă aflată în insolvenţă din 20.09.2012, şi a început să-şi evalueze tranzacţiile şi plăţile efectuate de societatea condusă de fostul său partener, Lucian Caraiman, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie, în perioada 2008 – 2012.

caraiman_cornu

„Am devenit incomod în momentul în care am început să descopăr actele contabile a unor plăţi de milioane de euro către firme care n-au prestat niciun fel de serviciu pentru Confort”, spune Georgică Cornu, dând ca exemplu SC Atlas Capital SRL Bucureşti, firma către care s-au făcut plăţi de nu mai puţin de 12.167.633,04 lei. Adică, aproape 3 milioane de euro! O sumă impresionantă pentru un început de criză economică, cum a fost momentul când s-a încheiat contractul, respectiv 25.05.2009, mai cu seamă că nu se achiziţionau cine ştie ce materiale strategice pentru salvarea Confort, ci doar servicii de consultanţă financiară şi bancară. Aşadar, în schimbul celor aproape 3 milioane de euro, bucureştenii de la SC Atlas Capital SRL se obligau să ofere servicii de consultanţă financiară pentru „relaţionarea cu băncile”, „obţinerea de finanţări în cele mai bune termene şi condiţii”, „să obţină facilităţi de credit de la oricare dintre băncile agreate de client”, „să consilieze clientul asupra documentaţiei solicitate de bancă în vederea acordării facilităţii de credit”, dar şi „optimizarea portofoliului de credite faţă de băncile existente”. Ulterior încheierii acestui contract, au fost întocmite alte 10 acte adiţionale, în baza cărora specialiştii în credite din Bucureşti se obligau să presteze aceleaşi servicii pentru toate firmele din grupul Izometal-Confort, inclusiv pentru firma de turism „Manon Lescaut”. Instituţiile de credit şi leasing pe lângă care SC Atlas Capital SRL Bucureşti urma să facă lobby în favoarea firmelor din Timişoara erau BCR, Alpha Bank, Bancpost, Banca Românescă, CEC, Exim Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank, Unicredit şi Piraeus Bank. Aşadar, cu excepţia BRD, aproape toate băncile importante din România.

Fiul unui fost general SRI, „lobby” pentru Confort Timişoara

În ciuda acestor angajamente cu greutate, bucureştenii n-au obţinut niciun euro în plus pentru Confort, faţă de creditele pe care societăţile patronate de Cornu şi Caraiman le aveau în derulare.

„Toate creditele şi liniile de credit au fost obţinute de Confort SA datorită rezultatelor previzionate şi documentelor transmise instituţiilor bancare, nicidecum datorită facilităţilor create de SC Atlas Capital SRL. Toate contractele bancare au fost încheiate în condiţii avantajoase exclusiv pentru bănci şi, în special, pentru firmele de leasing şi totalmente dezavantajoase pentru SC Confort SA. Nu înteleg în ce a constat facilitatea sau prestarea efectuată de această societate. Se poate trage concluzia că prin încheierea contractului nr. 1 din 25.06.2009 nu s-a urmărit desfăşurarea de către SC Atlas Capital SRL a activităţilor la care s-a obligat, ci prejudicierea Confort SA prin scoaterea din patrimoniul acesteia a unor sume foarte mari de bani, operaţiuni efectuate şi cu concursul unor persoane din conducerea SC Confort SA”, reclamă Georgică Cornu, fără a da vreun nume, lăsând această sarcină în seama procurorilor. Ba mai mult, omul de afaceri spune că suspectează faptul că semnătura sa a fost falsificată pe mai multe ordine de plată din acest contract şi-i acuză pe angajaţii BCR că sunt complici la derularea afacerii, în condiţiile în care aveau obligaţia să compare specimenul de semnătură din bancă cu cel de pe ordinul de plată şi apoi să autorizeze decontările.

Considerând că patrimoniul SC Confort SA a fost devalizat prin încheierea acestui contract, Georgică Cornu a decis să se adreseze Justiţiei. Astfel, în plângerea penală nr. 1575, din 23.04.2014, înregistrată la DNA, omul de afaceri a cerut tragerea la răspundere a tuturor persoanelor ce se fac vinovate de prejudicierea Confort prin comiterea mai multor infracţiuni, respectiv trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals şi uz de fals, înşelăciune şi delapidare, toate cu consecinţe deosebit de grave.

plangere_cornu1

„Au trecut peste doi ani de zile de la înregistrarea acestei plângeri penale şi, deocamdată, nu s-a întâmplat nimic! Nu înţeleg de ce DNA este pasivă în faţa acestui caz clar de corupţie, de devalizare a patrimoniului Confort prin interpunerea unei firme de consultanţă care nu a prestat niciun serviciu”, spune Georgică Cornu, lăsând să se înţeleagă că misterioasa SC Atlas Capital SRL Bucureşti s-ar afla în sfera de influenţă a lui Bogdan Drăgoi, fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu şi cel mai tânăr ministru de Finanţe din istoria României, dar şi în cea al lui Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea. Să mai spunem că tatăl lui Bogdan Drăgoi, generalul (r) Dan Drăgoi, a fost secretar de stat în guvernele Roman şi Stolojan. Din guvern, alături de alt general, defunctul Atanasie Stănculescu, s-a lansat în afaceri şi amândoi au devenit reprezentanţi ai grupului Balli în România. Ulterior, după trecerea în rezervă, Dan Drăgoi a fost asociat în diverse afaceri cu parteneri celebri, precum fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu, Bogdan Ionescu, fostul socru a lui Traian Băsescu, Vlad Soare, director Gelsor – grup deţinut de puşcăriaşul Sorin Ovidiu Vântu, şi Cristian Soare, director RAAPPS – asociat în afaceri cu Dorin Cocoş. În acest păienjeniş de bani şi interese, se poate înţelege de ce plangerea penală a lui Georgică Cornu a fost uitată, undeva, într-un fişet secret al DNA. În aşteptarea verdictului procurorilor, milionarul bănăţean a declanşat un adevărat război împotriva fostului său asociat, nepot de ministru din guvernarea Boc, ale cărui conexiuni ajung până în preajma fostului preşedinte al României.

bogdan_-dragoi

Războiul Cornu – Caraiman, arbitrat de procurori

Condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru rolul său penal în dosarul Electrica Banat, fostul asociat al lui Georgică Cornu, Lucian Caraiman, s-a eliberat din închisoare cu gânduri de răzbunare, probabil, în condiţiile în care s-a identificat în postura “ţapului ispăşitor” pentru anumite afaceri necurate derulate prin firmele companiei Confort SA şi care acum încep să iasă la iveală. Una dintre acestea, combinaţiile infracţionale cu ţiganii din Strehaia, unde prejudiciul stabilit de procurori este de 61 milioane de lei, încasaţi prin folosirea de facturi false, l-a şi trimis în faţa judecătorilor pe Georgică Cornu, la propunerea procurorilor DIICOT Mehedinţi. De fiecare dată, după cum spunem mai sus, aceste măsuri au fost înlocuite cu arestul la domiciliu sau controlul judiciar. Toate aceste descoperiri ale procurorilor DIICOT, acuză Georgică Cornu, dar şi altele, ar putea fi urmare a unor denunţuri penale făcute de Lucian Caraiman. De altfel, când afară te aşteaptă o avere de 24 milioane de euro, conform topului Forbes din 2010, este foarte greu să te obişnuieşti cu gândul de a sta mult după gratii, iar Lucian Caraiman pare să fi reflectat la această situaţie şi, între instanţa de fond şi cea de recurs, a reuşit să-şi reducă pedeapsa de la 5 ani de închisoare la doar 2 ani de închisoare. Cu siguranţă, în baza unor înţelegeri cu procurorii, a unor denunţuri despre dedesubtul afacerilor care, în ultimii ani, a îmbogăţit foarte multe persoane din mediul politic şi cel al afacerilor.

„Cu siguranţă a făcut înţelegeri cu procurorii pentru a ieşi mai repede din închisoare. Acuma a declanşat o campanie de denunţuri împotriva mea şi sunt convins că implicarea mea în dosarul de la Strehaia i se datorează lui. Nu e nicio problemă, m-am obişnuit deja cu citările la Parchet. Acolo nu o să găsească nimic, pentru că am cumpărat materiale de construcţii pe bază de facturi autentice. Din păcate, Caraiman a devenit un adevărat pericol public pentru anumite persoane cu care am avut relaţii de afaceri sau care au făcut lobby pentru afacerile noastre. Poate băga în puşcărie multă lume, dacă va continua cu denunţurile! Ştie multe din culisele afacerilor noastre, de aceea poate fi un martor valoros pentru procurori, dar un tip extrem de periculos pentru oameni importanţi din Timişoara şi Arad”, crede Georgică Cornu, lăsând să se înţeleagă că unul dintre cei care ar fi în pericol de expunere este şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc.

ostaficiuc2

Ultima mutare în războiul dintre cei doi foşti asociaţi a fost făcută de Georgică Cornu: o plângere penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, în care-l acuză pe Lucian Caraiman că a delapidat de la SC Confort SA suma de 733.600 de euro şi 300.000 de lei, împreună cu Geanina Pistru, cumnata lui Eugen Pistru, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Deocamdată, plângerea penală a lui Georgică Cornu este verificată de procurorii de la prima unitate de parchet din Timişoara, unde a fost depusă o reclamatie şi împotriva unuia dintre actualii asociaţi ai lui Lucian Caraiman, care este acuzat că a încasat milioane de euro pentru lucrări de construcţie fictive. Dar, despre acest scandal aflat în stare latentă, într-un alt episod din istoria zbuciumată a grupului de firme Izometal – Confort Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.