Fundația de Abilitare ”Speranța” mai întoarce o filă în caietul cu fapte bune. Timp de 18 luni, peste 150 de micuți cu dizabilități din județul Timiș, cu vârste între 0-4 ani, au beneficiat de servicii gratuite de intervenție timpurie, pliate pe nevoile specifice, prin proiectul ”Un bun început”. La final de proiect, e vremea bilanțului.
Acum un an și jumătate, ca răspuns la nevoile curente existente în realitatea imediată, Fundația de Abilitare ”Speranța” și organizația ”Salvați copiii”, filiala Timișoara, lansau împreună un nou proiect și, odată cu el, un serviciu complex și inovativ de intervenție timpurie pentru copiii cu dizabilităţi sau cu risc de apariție a dizabilității. Centrul ”Un bun început” își deschidea ușile pentru mai mult de 150 de copii cu autism, sindrom Down, paralizii cerebrale și alte afecțiuni neuromotorii, ȋntârzieri mentale și alte tipuri de întârziere în dezvoltare. Copii pentru care includerea într-un program de intervenție timpurie a însemnat o șansă în plus la o viață cât mai apropiată de normal.
”Ne-am propus ca scop prevenirea şi reducerea riscului de excluziune socială şi educaţională pentru copiii cu dizabilităţi sau cu risc de apariţie a unei dizabilităţi şi pentru familiile acestora, prin crearea unui serviciu complex de intervenţie timpurie la Timişoara. După 18 luni de proiect, activitățile derulate și mai ales, rezultatele obținute ne încurajează să credem că ne-am atins obiectivele, contribuind la crearea unui model de bună practică în domeniul intervenției timpurii. Pentru copiii incluși în proiect, startul a fost oferit. ”Un bun început” se transformă în ”Drum bun mai departe!”, spune psih. Letiția Baba, manager de proiect și director al Fundației de Abilitare ”Speranța”, aducând ca argument rezultatele obținute pe parcursul desfășurării proiectului:
– 162 de copii incluși în terapii, dintre care 16 copii cu sindrom Down, 30 cu autism/tulburări de spectru autist, 26 cu afecțiuni neuromotorii, 32 cu tulburări de limbaj, 2 cu deficiențe de auz, 4 cu deficiențe de vedere și 52 cu alte tipuri de întârziere în dezvoltare, conform graficului de mai jos;
– 200 de părinți mai bine abilitați pentru înțelegerea propriului copil cu dizabilități, în urma activităților de consiliere și informare derulate prin proiect.
Serviciile de intervenţie timpurie au un impact semnificativ asupra părinţilor şi fraţilor copilului cu dizabilităţi. Familia unui astfel de copil va resimţi dezaprobare, izolare socială, stres, frustrare, lipsa ajutorului. Stresul cotidian agravat de prezenţa unui copil cu dizabilităţi poate afecta viaţa de familie în egală măsură ca şi dezvoltarea copilului. Familiile cu copii cu dizabilităţi înregistrează rate mari de divorţ şi sinucidere, iar copiii înşişi sunt mai expuşi abuzurilor decât copiii fără dizabilităţi. Intervenţia timpurie are ca efect îmbunătăţirea stimei de sine a părinţilor, a atitudinii faţă de copil, creșterea gradului de informare și îmbunătăţirea abilităţilor de a-şi educa propriul copil și, extrem de important, previne abandonul copilului în instituțiile statului.
Nivelul de satisfacție al părinților, cu privire la calitatea serviciilor oferite poate fi cuantificat și este vizibil în propriile mărturii, cu privire la proiect:
1. ”M. merge cu plăcere la terapii, fiind extrem de fericită atunci când ajunge la Fundație, fericire care se accentuează și mai mult la vederea terapeuților, iar eu nu pot decât să constat cât sunt de benefice întâlnirile cu aceștia și mai ales să văd roadele muncii lor în progresul copilului meu.
Ca și părinte, la rândul meu, am găsit aici sprijin, înțelegere și mai mult, consiliere profesională în ceea ce privește nevoile copilului meu și modul de acțiune în viața de zi cu zi.
Vă mulțumesc din suflet, oameni minunați!” – S.P., părinte
2. ”Nu oricine poate face ce fac acești oameni. Ei sunt dedicați trup și suflet fiecărei cauze. Am primit și noi, ca părinți, consiliere și ori de câte ori am avut nevoie de un sfat l-am primit necondiționat. Când vine ziua de terapie, fetița noastră abia așteaptă să ajungă. Este foarte fericită, ceea ce nu pot spune că se întâmplă la grădiniță sau în altă parte.” – C.J., O.J., părinți
3. ”Această fundație, nouă ca și familie, ne-a schimbat viața. Într-adevăr, numele de Speranța este foarte bine ales.” – D.I., părinte
4. ”Copilul meu a fost ajutat să-și gestioneze mai bine emoțiile, să-și dezvolte motricitatea, să comunice mai bine, să se integreze mai bine la școală. Am văzut progrese în comportamentul lui și în capacitatea lui de adaptare. Materialele folosite au fost puse la dispoziția noastră de către Fundație, în întregime. Toate acestea m-au ajutat și pe mine, ca părinte, să fiu mai aproape de nevoile lui și să îl înțeleg mai bine. Mulțumesc!” – L.A., părinte
Prezentul context este o oportunitate de lansare publică a unui instrument de lucru util pentru părinți: ”Abilitățile copilului meu. Ghid de observație a copilului mic (0 – 4 ani)”, elaborat ca urmare a derulării activităților proiectului ”Un bun început”. Acest ghid se adresează părinților și se dorește a fi un instrument cu ajutorul căruia părintele învață să-și observe copilul, pentru a depista cât mai timpuriu posibil eventualele abateri în dezvoltare și pentru a consulta un specialist în cel mai scurt timp posibil. Informațiile prezentate ajută părintele să surprindă cele mai multe aspecte ale unei dezvoltări adecvate vârstei pentru principalele tipuri de achiziții, precum și semnale de alarmă, pentru care este sugerată consultarea unui specialist.
Despre Fundația de Abilitare ”Speranța”
Fundația de Abilitare Speranța susține de peste 22 ani incluziunea copiilor cu dizabilitati, prin cele 35 de proiecte derulate, 7 Centre de prevenire a segregării și susținere a incluziunii copiilor cu dizabilități (70-75% din cei peste 4000 de copii beneficiari au fost incluși în învățământul de masă), serviciile oferite părinților, cursurile acreditate de Educație Incluzivă, precum și prin Rețeaua de Educație Incluzivă, cu peste 4000 de membri activi.
Despre Salvați Copiii – Filiala Timișoara
Salvaţi Copiii- Filiala Timişoara este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, care, din anul 1992 desfăşoară activităţi în beneficiul copiilor și al tinerilor, în special a celor aflaţi în dificultate. Organizația Salvaţi Copiii Filiala Timişoara face parte la nivel naţional din Organizația Salvați Copiii România care, în cei 24 de ani de activitate, a implicat peste 600.000 de copii în campaniile şi programele desfăşurate. Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.