Un Bookfest al Timişoarei, pentru minte şi ochi

379

Salonul de Carte Bookfest a revenit la Timișoara și în acest an, cu o ofertă ce a cuprins peste 25.000 de volume, reduceri între 20 și 79%, cărți pentru copii, auxiliare educaționale, dar și o gamă variată de titluri pentru toate gusturile, bucuriile de lectură și interesele culturale.

Evenimentul s-a desfășurat în perioada 19-22 aprilie a.c., ca și în anii precedenți, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT). Au fost prezente cele mai importante edituri din România precum: ALL, Art, Casa, Corint, Curtea Veche Publishing, Hasefer, Gramma, Herald, Humanitas, Linghea, Litera, Nemira, Niculescu, Nomina, Polirom, Rao, Ratio et Revelatio, Shambala, Trei, Trinity, din Timişoara au avut standuri proprii Editura Datagroup şi Editura Universității de Vest, dar am întâlnit și distribuitori de carte precum Astro, Okian (reprezentanți Pearson-Longman în România) împreună cu librăriile binecunoscute în oraş precum „Cartea de Nisip” și „La Două Bufnițe”.

Nu vom insista asupra importantelor lansări de carte ce au alăturat nume consacrate ilustrând toate genurile şi speciile literare de la noi unor debutanţi în domeniu şi care au fost intens mediatizate; amintim doar că, în plan vizual, membrii fondatori al grupului Sigma, cunoscuţii artişti plastici Constantin Flondor și Dumitru Tulcan, au contribuit la impactul evenimentului cu o remarcabilă expoziție de cataloage de artă ce a ocazionat şi o incitantă dezbatere.

Îmbogăţind paleta vizuală a evenimentelor, ca și în anii precedenți, Facultatea de Arte și Design a fost invitată să participe cu o expoziție de fotografie ai cărei curatori au fost conf. univ. dr. Stelian Acea și lect. univ. dr. Mădălin Marienuț.

30167796_2044190425610215_4888200876056414798_oLucrările expuse chiar la intrarea în sală au aparţinut studenților și masteranzilor de la Secția de Foto-Video și Prelucrarea Computerizată a Imaginii. Printre expozanții de fotografie artisitcă şi conceptuală s-au numărat Constantin Huţanu, Sandra Băzăvan, Beniamin Bledea, Bianca Nicu, Andrada Uşvat și Robert Gomboș, acesta din urmă cu o serie de trei lucrări, intitulată „Prizonier în propriul suflet”.

Discutând cu Robert Gomboș, masterand al Facultăţii de Arte şi Design, am aflat că este și co-fondator al catalogului online „Jasmine Directory”, un proiect conceput pentru a lista, în mare parte manual, resurse informative educaționale, dar și diverse firme locale și internaționale de interes public. Proiectul s-a născut în 2009 ca urmare a unei colaborări cu 411PMU_022_010_A New Beginning_ful_Ryan Hutchison_MomentUniversitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta (BMA). Între anii 2013-2015, Jasmine Directory a fost menționat de opt ori în „Top 10 al celor mai notabile cataloage online”, unde mai multe proiecte de nișă au fost evaluate trimestrial de către experți în domeniu.

Evenimentul, ajuns la a șaptea ediție, a fost organizat de Asociația Editorilor din România (AER), beneficiind de prezenţa dinamică a directorului Mihai Mitrică, în colaborare cu Primăria Municipiului Timișoara și s-a bucurat de un real succes îmbinând mai multe evenimente cultural-artistice. De altfel, Mihai Mitrică ne-a dezvăluit, în exclusivitate, că dintre ediţiile regionale Bookfest din ţară şi Republica Moldova, şase la număr (Chişinău, Cluj-Napoca, Tîrgu mUreş, Iaşi, Braşov) aceasta este cea mai de succes şi mai puternică el plănuind extinderea duratei sale cu încă o zi, începând de anul viitor.

Dorin Tudor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.