1.2 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Un an furtunos — crime oribile şi furturi de proporţii în vestul ţării

Anul 2018 a început cu multă muncă pentru oamenii legii din vestul ţării. Poliţiştii şi procurorii nu au avut prea mult timp de relaxare. Atât criminaliştii, cât şi mascaţii au avut de-a face cu cazuri tot mai complicate. Cel mai grav, de departe, îl constituie descoperirea crimelor macabre petrecute în Caraş-Severin. Niciun anchetator nu s-a mai întâlnit cu un caz de o asemenea cruzime. Uciderea a doi nou-născuţi a pus autorităţile pe jar, iar ancheta este încă în curs, pentru că criminaliştii şi medicii legişti au de elucidat crime petrecute cu 16 , respectiv 3 ani în urmă.

Un alt caz de mare anvergură s-a consemnat, tot la începutul anului, în Hunedoara. De această dată, poliţiştii de la Traposporturi Feroviare au fost cei care au intervenit pentru a opri un jaf de proporții pe calea ferată. Sute de tone de minereu au dispărut în drum spre Termocentrala Mintia. Din fericire, hoţii au fost prinşi şi se află acum după gratii. Şi acest caz este în plină anchetă.

Uciderea cu sânge rece a doi nou-născuţi

Liniştea comunei de munte Cornereva a fost zdruncinată în această lună de o veste teribilă: un tată şi-ar fi ucis doi copii imediat după naştere. S-a dat alarma şi nu a durat mult până când anchetatorii au descoperit fragmente din trupurile neînsufleţite a doi nou-născuţi.

Povestea macabră începe pe un vârf de munte, într-un cătun aparţinător comunei Cornereva. O gospodărie ca oricare alta s-a dovedit a fi leagănul groazei. Este cea a familiei Rădulescu. Cei şapte membri ai ei trăiesc izolaţi de restul lumii, sus, în munţi, iar drumul până acolo este unul extrem de anevoios şi nu se poate face decât cu maşini off-road sau cu tractorul. Cei 5 copii ai familiei, cu vârste cuprinse între 13 şi 19 ani, parcurg distanţa de câţiva kilometri, zilnic, până la şcoală. Mama celor 5 copii nu a mai coborât din creierii munţilor de zeci de ani. Nimeni din sat nu o ştie prea bine, nici chiar primarul comunei. Doar bărbatul casei mai vine în sat, spun oamenii, iar una dintre opriri este mereu la barul din comună.

Totul părea bine, spune primarul, care a catalogat familia ca una normală. „Au animale, au teren, primesc şi ei subvenţie, iar copiii merg la şcoală. Chiar sunt printre copiii buni la învăţătură. Vă daţi seama că am rămas stupefiaţi când am auzit ce s-a întâmplat”, a spus edilul-şef.

Dar ce s-a întâmplat? Ei bine, cineva a sunat la 112, într-o noapte geroasă de ianuarie, şi a anunţat că un bărbat din comună şi-a omorât pruncii nou-născuţi. Procurorii criminalişti din Reşiţa au ajuns cu greu în munţi, unde au reuşit să descopere crimele oribile.

La 200 de metri de casa familiei Rădulescu, într-o zonă cu relief greu accesibil, sub o stâncă de la marginea unui pârâu îngheţat, au fost descoperit resturi umane.

Probele ridicate şi analizele făcute au dus la concluzia că sub stânca îngheţată au fost lăsaţi să moară doi nou-născuţi. Prima crimă s-a petrecut în 2002, atunci când femeia a născut un băieţel. Bărbatul ei a luat copilul, l-a băgat într-o pungă de plastic — un ambalaj pentru sare —, a legat punga şi dus a fost. Bebeluşul a fost lăsat sub stâncă şi a murit la scurt timp după aceea. Dramatic este că o faptă similară s-a petrecut din nou în 2015, când femeia a născut o fetiţă. Tatăl a aplicat aceeaşi metodă: a băgat nou-născutul într-o pungă de plastic şi l-a abandonat în acelaşi loc.

Bărbatul a fost arestat imediat şi dus la audieri. De asemenea, mama copiilor ucişi este şi ea cercetată pentru complicitate. Bărbatul, Pavel Rădulescu, de 44 de ani, a recunoscut faptele comise şi a pus totul pe seama sărăciei.

„Inculpatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Acesta şi-a recunoscut fapta şi nu a declarat contestaţie la măsura preventivă. Este vorba de două crime asupra unor membri de familie, un omor al unui nou-născut de sex masculin, săvârşit în 2002, și de un al doilea, săvârşit în 2015, al unei fetiţe nou-născute. Omorurile au avut loc imediat după naştere. Este un dosar de anchetă proprie. Procurorul de caz efectuează, şi în acest moment, cercetări, şi nu l-am expus tocmai pentru a asigura şi a respecta caracterul nepublic al urmăririi penale”, a declarat comisarul Ciprian Lăzărescu, șeful de la Omoruri, în cadrul unei conferințe de presă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin.

Ciudat este că, atunci când a fost comisă prima crimă, familia avea deja 3 copii. Apoi, a doua crimă a survenit când familia se mărise deja la 7 membri — 5 copii şi 2 adulţi.

Toată povestea ar fi rămas şi acum, după 16 ani, ascunsă în munţi, dacă cel care a sunat la 112 rămânea indiferent. Oamenii din comună spun că băiatul cel mare al familiei, de 19 ani, a povestit totul unui bărbat venit la muncă în zonă. Acesta nu a stat pe gânduri şi a dat alarma. Din păcate, copiii minori ai familiei sunt şi acum lângă mama lor şi nu vor să plece cu asistenţii sociali, în timp ce „stâlpul” casei este după gratii.

„Aurul negru”, jaf de proporţii pe calea ferată

Polițiștii de la Transporturi Feroviare din Timișoara şi-au început anul în forţă. La mijlocul lunii ianuarie au făcut mai multe percheziții pe raza județului Hunedoara, în căutarea unor presupuşi hoţi de cărbune. Au fost vizați mai mulți indivizi care au furat minereul destinat Termocentralei Mintia.

Potrivit informațiilor, minereul era încărcat în trenuri de marfă în Livezeni, iar în drum spre Mintia încărcătura era sustrasă de hoți. Într-un an au fost furate 300 de tone de cărbune și vândute pe piața neagră cu 500 de lei tona. Polițiștii au descins la 11 locuințe și 4 societăți comerciale. Vor fi audiate 13 persoane suspecte că fac parte din această rețea.

Douăsprezece persoane sunt cercetate sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt calificat şi complicitate la furt calificat.

„O parte dintre persoanele în cauză sunt bănuite că ar fi sustras minereu de cărbune din trenuri care aprovizionau o termocentrală, iar altă parte ar fi gestionat transportul şi valorificarea minereului către diverşi agenţi economici ori persoane fizice. Din cercetări a reieșit că transporturile s-ar fi efectuat cu camioane de mare tonaj, un transport putând însuma chiar şi 7,5 tone (prețul de vânzare fiind de aproximativ 500 lei tona). Astfel, în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018, ar fi fost sustrase şi valorificate aproximativ 300 de tone de minereu de cărbune”, spun anchetatorii.

Polițiștii de la Transporturi Feroviare din Timișoara au reținut 10 persoane în urma perchezițiilor de la Hunedoara. Cei 10 sunt acuzați ca au furat 300 de tone de cărbune destinat Termocentralei Mintia. De asemenea, cercetările sunt extinse și asupra altor două persoane.

Anchetatorii spun că suspecții interceptau transporturile de minereu pe traseu, între Livezeni și Mintia, și goleau mărfarele.

„De asemenea, în urma administrării probatoriului, faţă de 9 persoane, cu vârste cuprinse între 27 şi 63 de ani, din municipiul Petroşani, şi față de o persoană, în vârstă de 31 de ani, din comuna Baru, a fost luată măsura reţinerii, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate magistraților, în cursul zilei de astăzi, cu propunere de arestare preventivă”, au transmis polițiștii.

O parte din persoanele în cauză sunt bănuite că ar fi sustras minereu de cărbune din trenuri care aprovizionau o termocentrală, iar altă parte ar fi gestionat transportul şi valorificarea minereului către diverşi agenţi economici ori persoane fizice.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :