Un alt fel de colind, expoziție de artă

310

Un eveniment încărcat de semnificații se întâmplă acum în ajunul sărbătorilor de iarnă sub egida Consiliul Județean Timiș.

La Secția de Arte „Deliu Petroiu” a Bibliotecii Județene din cadrul Bastionului va avea loc un vernisaj de artă mai deosebit. El se adresează în special celor mai mici dintre noi iar lucrările sunt realizate tot de foarte tineri artiști. Dar evident că oricine este așteptat cu drag să trecă pragul bibliotecii îndiferent de vârstă. Ineditul manifestării constă în melanjul armonios dintre artele plastice expuse pe simeze și artele interpretative. Dacă se apropie ziua magică a Nașterii Mântuitorului se vor auzi dintre vechile ziduri colide ce vestesc minunata Veste.


Cei mai mici artiști de la Fundația „Siguranța pentru Copii în România” au crezut de cuvință că a venit timpul să expună în public rodul talentului lor. Plini de talent dar și de încrederea că au învățat deja câte ceva din tainele desenului de inimoasa lor dăscăliță de pictură Veronica-Jeanina Rogoveanu, au prins curaj și ies în fața publicului exigent. Cele mai multe lucrări au teme religioase chiar și icoane dar și alte minunate desene pline de gingășie.


Tinerii artiști Alexandru-Gabriel Dorobanțu, Alexandru Iancu, Cristian Daniel Nițu, Cosmina Negoț, Maria Negoț, Marius Negoț, Larisa Zaycsik, Ciprian-Dragoș Rogoveanu și Maria-Sarah Rogoveanu sunt nume de care cu siguranță vom mai auzi în viitor. Marile galerii de artă le vor oferi spațiu de expunere în viitor.
La eveniment vor și oaspeți dragi ai tinerilor artiști plastici:
– Grupul vocal al Școlii Gimnaziale Sorin Leia din Tomești vor aduce minunate colinde specifice zonei lor.
– Maria Cosmina Rusu de la clasa profesoarei Lavinia Răducanu va interpreta aria „l’ho perduta me meschina” de Mozart.
– Anamaria Nicoleta Bogdan, Antonia Elena Bogdan vor aborda colinda dar și dansuri populare și dansuri moderne alături de copiii fundației sub îndrumarea instructorului de dans Daniela Jicherean.
Evenimentul are loc prin strădania curatoarei expoziției Veronica-Jeanina Rogoveanu coordonatorul atelierului de pictură.
Este important de știut că acești copiii sunt năpăstuiți de soartă dar încearcă să treacă peste traumele lor prin atenția acordată la fundația Siguranța pentru Copii în România ce funcționează la Checea.
Fundația a fost înființată în septembrie 1999, în comuna Checea. Fondatorii fundației sunt Marianne și dr. Hans-Ludwig Herbold. Așezământul fiind organizată (la vremea respectivă) sub forma unor case de tip familial ce urmau să aibă spre ocrotire, educație și îngrijire copii abandonați cu vârste începând de la 3-4 ani și până la terminarea studiilor. Actualmente funda’ia este condusă cu mare pricepere și dăruire de președintele Daniel Ioan Bugarschi.

De-a lungul timpului, fundația a atras voluntari din diferite domenii. Voluntarii Fundației Student Plus Timișoara au făcut meditații cu beneficiarii aflați în ani terminali la gimnaziu și liceu. Voluntarii Rotary Club și Lions Club Diamond Timișoara au oferit, copiilor din fundația noastră, activități pentru petrecerea timpului liber. Dintre acestea ar fi de menționat jocurile de baschet organizate în cadrul Zilei Internaționale pentru Joc Incluziv. Doamna Ana-Maria Pandele, actriță principală la Teatrul Național Timișoara și președintă a Asociației Culturale Pentagon, a implicat copiii în exerciții de pantomimă, dicție, mimă, terapie senzorială, jocul umbrelor. În perioada 2007-2013 doamna prep. univ. Veronica-Jeanina Rogoveanu (Borontea) a coordonat practica de voluntariat (alături de studenţi ai Facultăţii de Arte şi Design Timişoara) în domeniul artelor plastice şi decorative precum și atelierul de pictură, desen și handmade al fundației. În fiecare an, întâlnirile dintre copiii noștri și studenții facultății au fost fructificate prin realizarea unor expoziții de pictură în spațiile Bibliotecii de Artă din Timișoara.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.