Piața forței de muncă din Timiș se confruntă cu o situație fără precent, începând cu luna august. Patronii sunt obligați să achite contribuții la stat la nivelul salariului minim brut pe ţară, 1.450 de lei, indiferent ca salariatul lucrează doar 3 sau 6 ore pe zi, cu contract. Cel mai mult are de suferit lumea agricolă, care și așa abia trăiește de la o zi la alta, iar cei mai mulți fermieri nu vor putea să pună în practică această lege aberantă. Ei, împreună cu sindicatele, susțin că noua OUG nr. 4 din 2017 este un abuz fără margini al actualului guvern la adresa pieței muncii.
„E anormal ce vor!”
„Eu am fost și am lucrat în Canada atât part time, cât și full time și cât lucram, atât plătea patronul contribuții la stat. Măsura era valabilă și pentru angajat și pentru angajator. Dacă lucram două ore, pentru atât datora patronul la stat. A plăti pentru opt ore, deși ești angajat două ore, cum vrea să impună guvernul român, mi se pare un abuz. E incorect. Eu am crezut că sunt niște glume, dar chiar asta vrea să impună guvernul. Nicăieri în lume nu te duci să lucrezi două ore, iar angajatorul plătește pentru 8 ore. E anormal. Se pare că ei nu mai știu cum să strângă bani la buget. Să dai la stat în fiecare zi pentru opt ore, chiar dacă tu îl ții pe angajat două ore nu e ceva serios. În acest mod ei vor să diminueze munca la negru, supraîncărcând impozitul angajatorului? Eu nu cred că vor reuși în acest mod. Guvernul să caute căile normale și firești pentru a diminua munca la negru, fiincă dacă vor proceda astfel înseamnă că vor fura angajatorul, impunându-i impozite aberante pentru angajat”, a declarat prof. univ. dr. Ilare Bordeașu, vicepreşedintele Sindicatului Alma Mater România, cadru didactic la Universitatea Politehnica Timișoara.
Concret, începând cu veniturile aferente lunii august 2017, patronii vor trebui să achite CAS şi CASS pentru salariaţii cu normă parţială la nivelul salariului minim brut. Nu se vor supune noilor măsuri elevii și studenții, precum și persoanele care lucrează în baza mai multor contracte de muncă a căror baza cumulată de calcul ajunge la nivelul salariului minim. Rezultatul va fi clar: o disponibilizare a persoanelor care sunt angajate doar cu timp parţial. „Este incorect ce vrea actualul guvern. Noua măsură a fost criticată și de Consiliul Economic și Social. Consider că statul are instrumente prin care să îi identifice pe cei care nu respectă legea, iar taxarea tuturor celor care folosesc legal angajaţi part-time este abuzivă”, este de părere prof. univ. dr. Aurel Mihuț, președintele Asociației Sindicatelor Timiș.
„Este total incorect!”
Este clar că noua ordonață de urgență va avea un efect dezastruos asupra forței de muncă. Patronii îi vor trimite la plimbare pe angajații cu part-time, pentru a nu le plăti contribuțiile. În cel mai bun caz le vor face contracte de prestări servicii. Atunci, nimeni nu va mai fi obligat să plătească nimic la stat pentru nimeni.
„Nu mi se pare normal ce vrea să impună guvernul. Dacă trebuie să plătești la stat, să plătești cât trebuie și ce trebuie. Sunt multe cazuri când nu ai nevoie de om toată ziua și chiar nu văd de ce trebuie să plătești pentru acel om de parcă l-ai ține opt ore. Dacă l-ai angajat patru ore, e normal să plătești pentru patru ore obligațiile la stat, nu mai mult decât îi plătești salariul. Este total incorect. Dacă ei cred că astfel vor diminua munca la negru, eu spun că se înșală. Nu vor reuși acest lucru deloc. Vor complica și mai tare situația. E un subiect care trebuia foarte bine dezbătut cu fermierii și cu ceilalți angajatori. Nu poți să dai o asemenea lege așa brusc, fără să o dezbați cu mediul economic. Și așa e criză de muncă în agricultură. Ar trebui să se preocupe să înființeze școli profesionale unde să pregătească meseriași în domeniu că nu mai sunt. E o criză majoră de forță de muncă. Fermierii și agricultura nu vor fi ajutați cu asemenea legi aberante. Să fie stimulați tinerii să urmeze o școală profesioanală. Statul să le dea burse, să îi pregătească, să se poată angaja în domeniul agricol. Așa ar tebui să facă guvernul, nu să oblige patronul să plătească ceea ce nu trebuie”, spune Nelu Stan, fermier, în Checea, Timiș.