Cu aproape două săptămâni mai repede decât alte universități din oraș, cei de la Medicină au dorit să înceapă anul de învățământ în acestă luni, cu mare fast și bucurie. Doar că nu întotdeauna cele două socoteli, cea de acasă și cea de la fața locului, se suprapun perfect.
În fața Universitații, pe holuri, în curte și în Aula Magna era un puhoi de tineri dornici de carte cum rar se mai întâmplă. Sute de tineri boboci, însoțiți de prieteni și părinți, evident emoționați, era adunați pâlcuri și puneau țara (școala) la cale.
Profesorul Marius Raica, în calitate de rector, era evident la fel de emoționat, dar a reușit să pară dezinvolt. În cuvinte calde și chiar amicale a urat bun venit tuturor la școală. Festivitatea extrem de scurtă și sobră s-a aflat sub semnul catastrofei ce s-a petrecut cu o zi în urmă. S-a păstrat un moment de reculegere pentru studentul Vlad Baici, de doar 24 de ani, ce a căzut victimă a vijeliei devastatoare. Tânărul Baici nu a mai apucat să ajungă azi la universitate.
În aceste condiții de tragism, festivitatea ce ar fi trebuit să fie urmată de un amplu program cultural artistic s-a scurtat la maximum. După câteva scurte discursuri de circumstanță, tinerii au plecat la facultatea și laboratoarele lor, după specialități.
Profesorul Andrei Motoc a făcut o scurtă prezentare a universității și a contextului politic și istoric în care a apărut. Nu a fost uitată nici figura luminoasă a deschizătorului de drum în învățământului medical, ce a fost Victor Babeș, cel ce a dat numele instituției.
Un tânărul boboc, Patrick Zidaru, de doar 18 ani, ce a venit din Germania pentru a studia în țara strămoșilor săi, a povestit pe scurt condițiile pe care crede că le va găsi la Timișoara pentru a studia în limba engleză.
Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara are circa 6500 de studenți la trei facultăți: medicină generală, farmacie și stomatologie. Din aceștia, 1000 sunt tineri ce acum intră în primul an. Este bine de știut că mai există și filiale la Lugoj și Deva pentru cei mai apropiați de aceste orașe.
Viitorii medici așteptă cu nerăbdare să înceapă să-și cunoască colegii și noii profesori cu care vor mai parcurge încă un an spre finalul încununat cu o diplomă.