-0.9 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

Ultimul drum al unui războinic al aerului – de ce electrocutarea e un capăt de linie?

În epoca în care se vorbește foarte multe de concepte moderne ca: viață sănătoasă, ecologie, mediu natural curat ș.a. se fac destul de puțini pași adevărați pentru a pune în practică acele idei. Ele sună bine, dar realitatea este foarte departe. Un fapt doar în aparență banal este relevat de observația unor iubitori ai naturii care atrag atenți despre pericolul liniilor de tensiune. Electrocutarea este la fel de dăunătoare animalelor, păsărilor ca și oamenilor.

Specialiștii de la Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul MIlvus” spun o poveste tristă ce ar putea fi semnal de alarmă. E cu atât mai tristă întâmplarea cu cât a avut loc chiar în lunca Timișului, într-o zonă de protecție naturală, unde se derulează programe turistice ce invită drumeții la așa numitele „bird watching”.

O pasăre răpitoare care a parcurs o călătorie fabuloasă și-a găsit sfârșitul în țara noastră.
Șerparul (Circaetus gallicus), echipat cu un transmițător satelitar în 2017 de către ornitologii de la Parcul Național Duna-Ipoly din Ungaria, și-a petrecut primul Crăciun în apropiere de Ierusalim, în Cisiordania, și primele zile din anul 2018 nu departe de Mecca, în Arabia Saudită.

Petrece nouă luni din viață în zone de conflict precum: Siria, respectiv Sudan și Sudanul de Sud, unde avea cartierele de iernare. Traversează de două ori Deșertul Sahara și, pe 7 septembrie 2019, la ora 23, transmițătorul emite ultimele date din România. http://www.satellitetracking.eu/inds/showmap/?check_334=334

Și tocmai dintr-o arie protejată – Pădurea Macedonia, din județul Timiș. Tânărul șerpar încă nu împlinise trei ani de viață. La câteva ore după ce trecuse granița țării noastre zburând dinspre Serbia, fusese electrocutat pe un stâlp electric de medie tensiune.
Anual zeci, probabil, sute de mii de păsări mor în România din cauza electrocutării pe stâlpii liniilor de medie tensiune. Și există peste un milion de stâlpi în țară.

Nu trebuie să privim foarte departe pentru a arăta exemple pozitive în ceea ce privește atitudinea de a proteja păsările de astfel de accidente. În Ungaria, printr-un acord semnat în 2008, toate companiile furnizoare de energie electrică și-au luat angajamentul de a modifica liniile existente de medie tensiune pentru protejarea păsărilor până în 31 ianuarie 2020.

Grupul Milvus lucrează la rezolvarea problemelor cu care se confruntă păsările în ceea ce privește liniile electrice încă din 1995. Atunci am instalat primul suport pentru cuib de barză. Între timp, am realizat studii și am întreprins acțiuni concrete față de stâlpii care prezentau pericol pentru păsări. Prin proiecte finanțate de UE, de pildă, pentru conservarea dumbrăvencei, am reușit să „neutralizăm” câteva mii de astfel de stâlpi. Cu toate acestea, reprezintă doar o picătură într-un ocean.
Prin moartea lui, șerparul Örs ne-a arătat că avem mult de lucrat la ospitalitatea față de vizitatorii noștri înaripați și ne condamnă să-i privim corpul căzut lângă stâlpul electric pe care scrie: “Pericol de moarte!”…
Text: Laura Turdean
Consultant de specialitate: Papp Tamás

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Stație de tratare modernizată din bani europeni, recepționată de Aquatim / VIDEO

Anul acesta, în luna noiembrie, Aquatim a recepționat stația de tratare Hitiaș, care face parte din contractul de lucrări „Proiectare și execuție stații de...

Universitatea Politehnica Timișoara investește încă 22 de milioane de lei pentru un campus verde și inteligent

Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca...

Citește și :