Uleiuri cu efecte terapeutice de la Girişu de Criş

1420

Teodor Tincău, pensionar din Girişu de Criş, Bihor a început din 2010 să prepare uleiuri presate la rece din diferite plante : dovleac, susan, in, floarea soarelui, muştar şi chiar şi din varză.

,,Uleiurile presate la rece sunt pline de vitamine şi minerale. Fiecare are efectul lui tămăduitor: uleiul de susan elimină crampele musculare, cel de dovleac distruge paraziţii, iar cel de muştar este elixir de frumuseţe, mai ales pentru păr”, spune Teodor.

Cu mâna lui pune sămânţa pe care o îngrijeşte, tot el o cultivă şi face din ea uleiuri, în producţie mică, însă cererile pe piaţă sunt destul de multe. A început producţia de uleiuri presate la rece dintr-o tradiţie a familiei.

,,Bunicii mei au avut presă de ulei. Tata m-a învăţat cum se fac uleiurile, iar în 2010 am început să produc şi să vin cu ele în piaţă la Oradea. Fac totul de la A la Z, de la semănatul seminţelor până la obţinerea licorilor, ba mai ofer şi consultanţă despre modul de administrare: Vă puneţi câteva picături pe o bucăţică de pâine, o mâncaţi şi aşteptaţi o oră să vedeţi dacă sunteţi alergică. Dacă simţiţi furnicături, iritaţii sau orice altceva, nu-l folosiţi”, sunt unele din indicaţiile ce le dă cumpărătorilor.

Uleiurile lui Teodor se vând în pieţele din Oradea şi în Băile Felix.

,,După caz, dacă vreţi să trataţi unele afecţiuni, luaţi câte o linguriţă de trei ori pe zi. Dacă vreţi doar să vitaminizaţi copiii, puneţi-le o lingură pe un măr răzuit pe zi sau, cel mai bine, pentru o viaţă sănătoasă amestecaţi în salate”, dă indicaţii oleologul.

El cultivă şase tipuri de plante şi produce şase tipuri de ulei: ,,Uleiul din susan are cel mai mare conţinut de calciu, combătând osteoporoza, cel din in este plin de acizi graşi Omega 3, 6 şi 9, care previn bolile de inimă, iar cel din dovleac e bogat în vitamine şi minerale care reglează funcţionarea rinichilor”. Sunt unicul care face ulei de varză în Bihor. Se folosesc doar seminţele. Sunt foarte bogate în B-uri utile oamenilor stresaţi care vor să rămână calmi. La fabricarea uleiului, seminţele se folosesc neprăjite, dacă le prăjeşti distrugi vitaminele. Uleiurile trebuie să aibă vitamine,, produci puţin şi bun. Dintr-o sută de kg de sămânţă scoţi 20 kg de ulei. Un ulei bun trebuie să aibă mirosul seminţei din care a fost obţinut, să nu fie prea deschis, pentru că înseamnă că a fost diluat, dar nici prea gălbui pentru că asta arată că sămânţa a fost prăjită ca să dea mai mult”, spune bihoreanul.

La vânzarea uleiului dă şi certificate de garanţie de cel puţin şase luni de zile. Are cereri pe piaţă de a vinde cu tirul, dar nu produce decât atât cât poarte vinde, fiindcă un litru de ulei se obţine foarte greu. Un litru de ulei produs de Teodor are preţ dublu faţă de magazin, fiindcă, concentraţia de apă e minimă, în uleiurile cumpărate de la magazine au apă până la 70 %. Vrea producţie în serie limitată şi de calitate, deoarece lichidele preţioase se ţin în fiole mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.