O.A.R. Timiș şi-a propus reluarea și dezvoltarea unui proiect cultural aflat la cea de-a doua ediție. Proiectul intitulat „Tururi de arhitectură” se adresează publicului larg, cu scopul unei mai bune înțelegeri a arhitecturii și a mediului construit în mijlocul cărora ne desfășurăm viața de zi cu zi.
În plus faţă de prima ediţie, care s-a bucurat de un foarte bun impact, dar şi de o deschidere mare şi aprecieri din partea publicului larg, proiectul aduce trasee noi şi un website optimizat pentru a putea fi accesat de cât mai mulți posibili participanți.
“Sunt o surpriză plăcută aceste tururi, le aştept de 12 ani de când locuiesc în Timişoara . Sper să le reluaţi în primăvară, pentru a putea participa şi la cele la care nu am putut să mă înscriu acum, în toamnă.”, “Cel mai fain lucru din anul 2016 înTimişoara!”, “Foarte informativ și bine organizat. Merită toți banii! Ah, stai…e GRATIS! Recomand!” sunt doar câteva din părerile participanților la prima ediție, care au surprins valoarea proiectului.
Timişorenii sunt invitaţi să participe la un set gratuit de 16 tururi ghidate de arhitectură în lunile septembrie şi octombrie. Tururile urmăresc atât promovarea patrimoniului timişorean cât şi un dialog pentru stimularea interesului şi implicarea timişorenilor în folosirea conştientă şi asumată a peisajului urban. Procesul de însuşire a cunoştinţelor despre oraşul Timişoara devine, prin aceste tururi ghidate de arhitectură, unul distractiv, relaxant şi interactiv, un mod de socializare în mişcare, fără a altera valoarea conţinutului istoric. Convingerea echipei proiectului este că doar cunoşterea fondului construit poate determina atitudini responsabile faţă de acesta, iar cunoaşterea vine prin comunicare și colaborare între principalii actori urbani – cei responsabili de proiectarea/ construirea orașului și utilizatorii direcți.
La baza proiectului stau 8 teme și trasee definitorii pentru arhitectura și urbanismul Timișoarei, tururile având o durată de 2 până la 5 ore. Fiecare traseu va fi parcurs de două ori, oferind astfel cât mai multor oameni posibilitatea de a participa. Şase dintre cele opt teme se adresează adulților și tinerilor cu vârste peste 14 ani și se desfășoară în următoarele weekend-uri:
9.09 // 10.09 Piețele și harta orașului – Patrimoniu în așteptare
16.09 // 17.09 Orașul și apa – Malurile canalului Bega
23.09 //24.09 Proprietăți și locatari – Arbore genealogic
30.09 // 1.10 Locuirea de altădată – Elisabetin și parcurile sale
7.10 // 8.10 Spaţiul şi percepţia – Arhitectura clădirilor de învăţământ
14.10 // 15.10 Edificare şi restaurare – Iosefin şi pieţele sale
În parteneriat cu Asociaţia De-a arhitectura, două dintre cele opt trasee propuse sunt destinate copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 11 ani. Expediţiile copiilor vor fi organizate ca o extindere a activităţilor desfăşurate în cadrul asociației şi se vor implementa cu ajutorul voluntarilor proprii:
23.09 // 24.09 Detectivii urbani– Tur pentru copii (9-11 ani)
30.09 //1.10 Călătorie în timp – Joc urban în Elisabetin (7-8 ani)
Tururile se adresează unui număr de 25-30 de participanți, iar pentru a putea participa rebuie să vă înscrieți prin intermediul website-ului proiectului www.turdearhitectura.ro, în limita locurilor disponibile/ tur. Înscrierile pentru fiecare traseu în parte vor avea loc începând cu ziua de luni a săptămânii în care acesta urmează să fie parcurs.
Tur de arhitectură este un proiect cultural organizat de Ordinul Arhitecților din România Filiala Teritorială Timiș, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Judeţean Timiş.
Proiectul poate fi urmărit pe pagina de facebook www.facebook.com/turdearhitectura, pe blog www.turdearhitectura.ro/blog și pe instagram www.instagram.com/turdearhitectura.