Civilizaţia pare încă departe de Banat. Cel puţin asta arată ultimele verificări făcute de ecologiştii de la GEC Nera în Parcul Naţional Porțile de Fier, parc ce se întinde pe o bună suprafaţă din judeţul Caraş-Severin şi din Banatul Montan. Turiştii certaţi cu bunul simţ aruncă la întâmplare munţi de gunoaie.
„Locul de popas din vârful dealului Piatra Albă de pe DN 57 este curat şi cu recipientele de colectare a deşeurilor aproape goale. Imediat însă la intrarea în pădurea limitrofă apare imaginea dezolantă a „preţului” curăţeniei, adică o mare de ambalaje înşirate prin toată pădurea. Este posibil ca administratorul drumului şi a locului de popas, sau localnicii, să facă periodic un „cadou” administratorului de pădure şi să depoziteze aici aceste deşeuri. Nu numai ambalajele creează această imagine dezolantă. La ea contribuie şi vizitatorii care caută disperaţi o toaletă ecologică”, transmit ecologiştii.
Obiectele din popasul situat la intrarea de pe platoul Ciucaru Mare în rezervaţia naturală Cazanele Mari – Cazanele Mici au fost şi ele vandalizate de „turişti” supăraţi pe armonia deplină creată aici de natură, iar urmele păşunatului practicat de localnici în rezervaţie dovedesc o mentalitate asemănătoare.
„În zona podului din golful Mraconia de pe DN 57, frecventată în permanenţă de un mare număr de vizitatori, situaţia este aceeaşi ca şi în pădurea de la popasul de pe Piatra Albă, dar aici totul este „la vedere”. Ce contrast între simbolistica istorică a locului, marcată de statuia regelui dac Decebal, şi nepăsarea care aruncă în derizoriu această simbolistică”, au mai descoperit cei de la GEC Nera.
Voluntarii solicită implicarea autorităţilor în ecologizarea zonei, dar cer şi angajarea mai multor rangeri care să supravegheze activităţile turistice din zonă.