Consiliul Județean Timiș a găzduit astăzi un eveniment care ar fi trebuit să aibe loc cu mult timp în urmă. Este bine însă și acum decât deloc. Nu a fost deloc o întâlnire a unor operatori de transport cu factori care răspund de turismul în zona județului nostru ci chiar o nevoie extrem de stringentă ce apasă pe buna desfășurare a unui act civilizat de vizitare a locurilor cu potențial.
Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș și Club Tur Banat, împreună cu Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii au organizat o punere față în față a trasnsportatorilor din județul Timiș și județele învecinate. Tema întâlnirii s-a axat pe Rolul și importanța transportatorilor în dezvoltarea turismului plecând de la contextul creat de desemnarea Timișoarei drept Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.
Întâlnirea, ce s-a transformat în masă rotundă, cu discuții la obiect. Evenimentul a facilitat transportatorilor privați din vestul țării ocazia de a-și dezvolta activitatea pe parcursul următorilor ani beneficiind de oportunitățile create de noul context, de a pune în legătură reprezentanții acestor entități pentru a colabora pe viitor și, în plus, de a crea o comunicare între acești operatori și Infocentrele turistice din Timișoara și județele învecinate, agenții și ghizi de turism, autorități publice și private, pentru o colaborare coerentă, avantajoasă tuturor părților.
Totul a pornit de la observația celor care se ocupă de infocentrele turistice ce primesc vizita unor turiști. E vorba în special de cei străini. Că românii cam știu cum stă treaba pe la noi. Dar e greu să explici unui turist venit de departe, care vrea să stie cum ajunge la Buziaș sau la Castelul de la Hunedoara. Cum să înțeleagă că nu sunt mijloace de transport? Pare ceva de rîs dar nu este de loc o glumă. Nu există un traseu de microbuz ce să mergă la cramele de la Recaș! Ar fi nevoie e o implicare a Ministerului Turismului pentru rerglementarea acestei situații. Ar trebui ca oferirea titlului de stațiune turistică să fie mult mai severă și una din condiții să fie transportul în comun, bine organizat. Nici măcar la Aeroportul Internațional Timișoara nu este suficient transportul public. Autobuzele ce au traseu până acolo nu sunt niciodată suficiente.
Cipriana Sava de la Facultatea de management în turism Dimitie Cantemir dă exemplul vechii cetăți de la Ciacova. Unii călători ar vrea să o viziteze dar nu au cum ajunge acolo. Astfel timpul de deplasare la un obiectiv de vizitat devine mai lung decât timpul de relaxare la acel obiectiv.
Prin urmare, cei care au soluții au venit la întâlnire, unde au putut prezenta activitatea, proiectele și așteptările de colaborare, într-o scurtă intervenție. Toate datele ar trebui centralizate pe siteul informativ al Infocentrului turistic pentru a putea fi consultate de oricine.
Au fost invitați reprezentanți de la Aeroportul Internațional Timișoara (AIT), companii aeriene care operează pe acest aeroport, companii rent-a-car, Regionala CFR Timișoara, Operatori feroviari privați, Autogările din Timișoara, RATT, operatori privați din transport, Ministerul Turismului, autorități publice locale și județene, ghizi și agenții de turism și alții.
A fost dat exemplul celor două Capitale Culturale Europene ce vor atrage vizitatorii în anul 2021, Timișoara și Novi Sad, orașe care se afla la circa o sută de kilometri una de alta. Dar ce folos dacă pe acestă distanță nu circulă nici o legătură permanentă de cale ferată sau de autobus? Macar o dată pe zi, dacă nu din oră în oră, ca în alte orașe turistice din centrul Europei.