În 2023 două așezări aproape megieșe, Timișoara și Novi Sad vor fi declarate Capitale culturale Europene. Atunci cu siguranță o idee se va materializa . Aceea că turiștii veniți pentru a vizita o capitală vor avea răgazul cuvenit de a poposi și la cealaltă ,între cele două fiind similitudini, atât în privința moștenirii arhitecturale cât mai ales în ceea ce privește multiculturalitatea.
Intru promovarea acelui „vino-ncoace” s-a organizat la Timișoara o acțiune de prezentare a Voivodinei.
Vladan Tadici, Consulul general al republicii Serbia la Timișoara a ținut să precizeze dintr-nceput că ponderea turiștilor străini în Voivodina este în creștere de la an la an. Deoarece „sunt toate condițiile pentru un turism civilizat. ” a afirmat excelența sa Vladan Tadici.
„Ocazia de a călători din nou nu poate să nu aibă ca țintă Novi Sadul, mai ales că ne-am întors la viața normală”.
În reuniunea la care facem vorbire, ajunsă la a cincea întâlnire cu reprezentanții mass media din Timișoara a fost prezentată Organizația turistică a Voivodinei” director al acesteia fiind dr. Natașa Pavlovici. Care a pledat pentru popas la Kikinda cu acel festival al ludăilor gigant, .un proverb local hiperbolizând „ dacă te urci pe un dovleac în Kikinda vezi întreg Banatul ”. La Subotița, la Vârșeț, cu festivalul anual al strugurilor, la băile termale de la Frușca Gora unde liniștea drumului către mănăstire este tulburată de ecoul muzicii tamburașilor ,chiar la sfârșitul acestei săptămâni organizându-se un festival cu participarea unor formații de gen din România și Serbia.
Gastronomia propune similitudini româno-sârbe, dar în același timp invită la degustarea unor preparate culinare pur sârbești.
Toate oglindindu-se în undele sumedeniilor de lacuri ,cel de culoarea roz sugerând un mod de viață așijderea lângă Baciko Topola.
Iar răbojul acțiunilor de divertisment consemnează peste 1.200 de evenimente și manifestații culturale .Diverse, cum spuneam, pentru că diverse sunt și etniile care trăiesc în acele locuri. Cum a ținut să precizeze Palimir Tot ,adjunct secretar pentru comerț și turism al Provinciei Autonome Voivodina.
Sunt și acțiuni cu temă dată. Branislav Mamici, secretar al Asociației pentru servicii a camerei de comerț Voivodina a punctat întâlnirile comune a reprezentanțelor de profil din Timișoara și Novi Sad ,târgurile fiind prilej de expunere a produselor manufacturiere între 17 și 19 noiembrie 2022 la Novi Sad urmând a se crea condiții pentru expozanții din România.
Replica va veni la „Zilele Timișoarei” când în luna septembrie capitala județului Timiș va fi gazda unei reuniuni a mai multor camere de comerț din țările limitrofe.
Sigur totul se va face cu efort financiar. Astfel, în Voivodina 5 milioane de euro vor stimula asociațiile familiale orientate spre promovarea turismului .Iar la centrul Info din Novi Sad sunt invitați să colaboreze și reprezentanții asociațiilor de turism din România.
Idee apreciată de Mihai Ritivoiu prefectul județului Timiș care în curriculum vitae al domniei sale are o bogată experiență în domeniul turistic.
Dar și de către Viorel Coifan, consilier al președintelui consiliului Județean care a trecut în revistă punctele de frontieră comune de la Lunga, Foieni, Valcani, dar și pe acela propus la Beba Veche întru revitalizarea euroregiunii Dunăre Mureș ,Criș, Tisa. Iar pentru reabilitarea canalului Bega, s-au investit 30 de milioane de euro. Vizibilă fiind și pista de biciclete.
Și toate aceste elemente ale relațiilor turistice româno – sârbe sunt realizate și prin efortul Uniunii sârbilor din România. Dejan Popov asigurându-ne că membrii acesteia sunt parteneri tradiționali la astfel de manifestări.
Turiștiiromâni vizitează Serbia, turiștii sârbi poposesc în România. Cu alte scopuri decât acelea ale anilor 90 când frontiera era traversată de „comerțo-turiști ” alintați de către poliția de frontieră din ambele țări cu apelativul „bișnițari”.
Radu Ciprian Pop