Tunuri cu pensiile din sistemul public! Topul pensiilor uriașe și ,,fericiții” care le încasează

493

Cea mai mare pensie civilă din ţara noastră depăşeşte 56.800 de lei brut lunar şi este încasată de un magistrat pensionar, aşa cum Economica.net a arătat ieri. Următoarele poziţii în clasamentul celor mai mari zece pensii civile din România sunt ocupate de un pensionar din aviaţia civilă şi de opt pensionari din magistratură, arată datele Casei Naţionale de Pensii Publice, comunicate în exclusivitate pentru Economica.net.

Cea mai mare pensie încasată de un civil acum în România depăşeşte 56.800 de lei brut şi este plătită unui magistrat pensionar.

A doua cea mai mare pensie civilă plătită acum în România e în valoare de 39.144 lei brut în luna aprilie şi este încasată de un profesionist pensionat din aviaţia civilă.

  • Acestuia i s-ar fi cuvenit o pensie brută de 6.053 de lei, doar în baza contribuţiei virate la pensii pe parcursul carierei sale. Aceasta este cota de pensie care îi este plătită pensionarului de la bugetul asigurărilor sociale de stat, ne-au spus oficialii Casei Naţionale de Pensii.
  • Într-o proporţie covîrşitoare, a doua cea mai mare pensie civilă din România este plătită de la bugetul de stat, adică suma de aproape 33.100 de lei în luna aprilie. Bugetul de stat este alimentat din banii plătiţi de toţi contribuabilii din România.

În topul celor mai mari pensii civile plătite în luna aprilie în ţara noastră urmează opt magistraţi, aşa cum puteţi vedea in extenso în tabelul de mai jos.

Cele mai mari zece pensii civile plătite în aprilie în România sunt pensii de serviciu, deci pensii speciale.

Pentru şase dintre pensionarii cu cele mai mari zece pensii civile din România, pensiile s-au plătit în luna aprilie doar de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor.

Amintim că pensiile speciale ale civililor sunt plătite atît de la bugetul asigurărilor sociale de stat, cît şi de la bugetul de stat, astfel:

  • partea din pensie plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat reprezintă pensia care i se cuvine pensionarului, stabilită la fel ca pentru restul românilor, în funcţie de cît a contribuit efectiv la sistemul asigurărilor sociale de stat, şi reprezintă pensia pentru limită de vîrstă. Se stabileşte pe baza punctajului mediu anual.

partea din pensie care depăşeşte nivelul pensiei calculate pe baza punctajului mediu anual (pensie pentru limită de vîrstă) se plăteşte din bugetul de stat. Această sumă de bani reprezintă diferenţa dintre cuantumul total al pensiei speciale (adică cel aflat în plată) şi cuantumul pensiei care i s-ar fi cuvenit pensionarului în baza contribuţiei sale la sistemul public de pensii.

Precizăm că pensionarii primesc o singură sumă (pensie), plătită de Casele Terioriale de Pensii, indiferent de modul de determinare a cuantumului său.

Pentru partea din pensie aferentă sistemului public de pensii şi calculată pe baza punctajului mediu anual, plata pensiei se face din bugetul asigurărilor sociale de stat, iar diferenţa dintre pensia de serviciu şi pensia calculată pe baza punctajului mediu anual este plătită din bugetul de stat, au explicat oficialii Casei Naţionale de Pensii pentru Economica.net.

Cei şase pensionari cu cele mai mari pensii civile din România plătite doar de la bugetul de stat în luna aprilie sunt magistraţi pensionari şi au încasat:

  • 36.606 lei brut;
  • 36.151 lei brut;
  • 33.785 lei brut;
  • 33.336 lei brut;
  • 33.270 lei brut;
  • 33.038 lei brut.

Aceste informaţii au fost comunicate pentru Economica.net de către Casa Naţională de Pensii Publice.

Cine sunt românii pentru care pensiile speciale sunt plătite integral de la bugetul de stat?

Răspunsul scurt: cei care nu au împlinit încă vîrsta standard de pensionare. Concret, pensia de serviciu a românilor care nu îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei pentru limită de vîrstă se suportă doar din bugetul de stat până la împlinirea vîrstei standard de pensionare. Din acel moment, partea de pensie stabilită funcţie de cât a contribuit fiecare beneficiar e plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, iar diferenţa până la nivelul pensiei de serviciu, care a fost stabilită prin legi speciale, e plătită din bugetul de stat, aşa cum am explicat mai sus.

„În cazurile în care apare 0 lei la suma plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat pentru pensiile din aprilie ale beneficiarilor, nu există perioadă deşfăsurată în sistemul public de pensii, calculată pe baza punctajului mediu anual, iar plata se realizează doar de la bugetul de stat”, au spus pentru Economica.net reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii.

Cele mai mari zece pensii civile din România, plătite de Casa Naţională de Pensii în aprilie 2018

Valoarea brută a pensiei încasate în aprilie 2018, calculată ca sumă a datelor din următoarele două coloane

Defalcat, cît din pensia încasată în luna aprilie i s-a plătit pensionarului de la bugetul asigurărilor sociale, adică în funcţie de contribuţia sa la pensii

Defalcat, cît din pensia încasată în luna aprilie i s-a plătit pensionarului de la bugetul de stat

Magistrat pensionar

56.816 lei

3.609 lei

53.207 lei

Profesionist pensionat din aviaţia civilă

39.144 lei

6.053 lei

33.091 lei

Magistrat pensionar

36.606 lei

0 lei

36.606 lei

Magistrat pensionar

36.151 lei

0 lei

36.151 lei

Magistrat pensionar

35.147 lei

6.026 lei

29.121 lei

Magistrat pensionar

33.952 lei

4.294 lei

29.658 lei

Magistrat pensionar

33.785 lei

0 lei

33.785 lei

Magistrat pensionar

33.336 lei

0 lei

33.336 lei

Magistrat pensionar

33.270 lei

0 lei

33.270 lei

Magistrat pensionar

33.038 lei

0 lei

33.038 lei

Sursă informaţii tabel: Casa Naţională de Pensii exclusiv pentru Economica.net.

Citește mai mult pe dcnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.