-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

Tudor Bompa, omul care a dus sportul în era științei, este Doctor Honoris Causa al Universităţíi Politehnica Timişoara! (foto+video)

Universitatea Politehnica din Timișoara continuă seria de evenimente sărbătorești care aduc aminte de cele întâmplate cu 97 de ani în urmă, când s-a pus baza studiului superior tehnic în vestul țării.

La întâlnirea de suflet de joi, din sala mare a Senatului Universității, rectorul Viorel Șerban a atras atenția asupra unui fapt mai puțin știut. În afara pregătirii tehnice subînțelese mai există un motiv de mândrie. Cine spune Poli automat se gândește și la sport. Asociația sportivă a universității a luat ființă imediat, la puțin timp după inaugurarea școlii. De la înființare și până acum, prin statut, obligatoriu, pe langă materiile teoretice se face și sport.
Astăzi a fost rândul unui mare specialist al sportului, de rang mondial, care a fost timp de un deceniu dascăl la Timișoara, să fie omagiat pentru efortul depus pe stadioane și la catedră.

tudor bompa doctor honoris upt (8)

Într-o sală plină de profesori, prieteni și studenți a avut loc ceremonia de decernare a titlului onorific Doctor Honoris Causa profesorului doctor Tudor Bompa, de la Universitatea York din Toronto, Canada.

Cea mai înaltă distincţie pe care o poate acorda Senatul Universităţii, este o recunoaştere a meritelor şi o expresie a ataşamentului laureatului faţă de oraşul în care a fost tânăr cadru didactic, la Institutul Politehnic Timişoara, în anii ’60.

tudor bompa doctor honoris upt (11)

Prof.univ.dr. Tudor Bompa este unul dintre specialiştii de top la nivel mondial, care a revoluţionat metodele de antrenament ale sportivilor din lumea întreagă.

Sistemul şi metodele de antrenament ale distinsului specialist sunt dovedite de performanţele „campionilor lui Bompa”, care au câştigat: 11 medalii (4 de aur, 2 de argint și 5 de bronz) la Jocurile Olimpice și Campionatele Mondiale; 3 medalii (2 de aur) la Jocurile Pan Americane; 22 de medalii la Campionate Naționale (în Canada și România).
Două rezultate de excepţie au încununat preocupările permanente, neîntrerupte, în perfecţionarea şi aplicarea metodelor sale, în scopul obţinerii performanţei la cel mai înalt nivel :

tudor bompa doctor honoris upt (9)

– Mihaela Peneș, junioara româncă, aruncătoare de suliță, campioană olimpică la Tokyo, în anul 1964. Tudor Bompa s-a ocupat de pregătirea fizică a junioarei Mihaela Peneș timp de un an și jumătate, în anii 1963-1964. Astfel, necunoscuta de 17 ani, pe care nimeni nu o lua în seamă, venită din calificări cu un rezultat de 51 m, a ajuns campioană olimpică la Tokyo, cu aruncarea, din prima încercare, de 60,54 metri. A fost bomba Olimpiadei, „minunea de la Tokyo”, care a şocat lumea.

– Ben Johnson, sprinterul canadian, campion olimpic la Olimpiada de la Seul din anul 1988, la 100 metri. Revoluționând metodele de antrenament, cel mai cunoscut „produs” al lui Tudor Bompa este sprinterul canadian Ben Johnson. În anul 1988, la Olimpiada de la Seul, în „cursa secolului”, în competiție cu sprinterul american Carl Lewis, a trecut primul linia de sosire la proba de 100 m plat, cu un nou record mondial, 9,79 secunde. Acesta a fost punctul culminant al confruntării dintre cei doi titani mondiali ai probei de viteză.

tudor bompa doctor honoris upt (4)

Tudor Bompa s-a născut la data de 23 decembrie 1932, în oraşul Năsăud, din Ardeal. Primele clase şcolare le-a urmat în oraşul natal, iar în anul 1949 s-a transferat la Şcoala Sportivă din Cluj-Napoca, sub patronajul Universităţii „Victor Babeş”. În perioada junioratului a făcut parte din lotul naţional de atletism, obţinând medalii de argint şi bronz, la Campionatele Naţionale, în probele de pentatlon, suliţă şi disc. A urmat cursurile Institutului de Cultură Fizică şi Sport, instituţie universitară sportivă prestigioasă din capitala României, Bucureşti, pe care le-a absolvit la vârsta de 24 ani, în anul 1956. În Bucureşti a activat în Clubul Casein Centrale a Armatei, CCA, obţinând şase titluri de campion al României la canotaj şi a câştigat o medalie de argint, în anul 1958, la Campionatul European. Încă din studenţie, dar mai ales după absolvirea facultăţii (1960-1970), a deţinut funcţiile de Director al Clubului Sportiv CCA, asistent universitar la Institutul Politehnic Timişoara şi Universitatea din Bucureşti şi Director de atletism la Politehnica Timişoara. Pentru sportivii de performanţă, începând din anul 1960, a pus bazele unor noi metode de antrenament, care au fost făcute publice pentru prima dată în revista „Studii şi cercetări” – Politehnica Timişoara, Tudor Bompa făcând parte din board-ul editorial.

tudor bompa doctor honoris upt (10)

Tudor Bompa este cunoscut ca omul care a revoluționat metodele de antrenament occidentale. După mai mult de 40 de ani de muncă în arena sporturilor internaționale, el este considerat unul dintre specialiștii de top ai lumii în ceea ce privește periodizarea, planificarea, performanța și antrenamentul de forță.

„Tudor Bompa a fost numit „tatăl” periodizării (planificării antrenamentului) și sunt sigur că sunt puțini atleți în lume care nu-și datorează succesul (chiar dacă nu realizează asta), într-un fel sau altul, teoriilor fostului român. Este unul dintre specialiștii de top ai lumii”, precizează revista britanică PeakPerformance.

Profesorul Nicolae Neguț a menționat în laudatio meritele profesorului canadian ce a rămas român în sinea sa. Diploma de onoare a fost înmânată de însuși profesorul Șerban. Dar adevăratul spectacol a fost discursul frumos și plin de date științifice dar și vorbe de duh ale celui ce încă domină antrenoratul științific în sportul de înaltă performanță.

 

1 COMENTARIU

  1. Am ajuns din intamplare pe Facebok la acest eveniment deosebit si mi-am amintit cu drag de anul 1968 in Timisoara cand eram carmaci la clubul de canotaj/skiff nautic Poli Timisoara si am luat locul 1 la Universitare la 2+1 (desigur eu eram +1) la Snagov sub directa supraveghere a domului profesor. Sper sa nu gresesc, pentru ca nu am vazut nimic referitor la activitatea domnului profesor Tudor Bompa ca antrenor al clubului de canotaj Poli Timisoara, dar daca este aceeasi persona care m-a filmat pe malul canalului Bega in acel an, in timp ce se pregatea concursul de fond, as vrea sa-mi exprim admiratia pentru o persoana de o deosebita valoare umana si profesionala care a ramas in mintea mea de copil de 14 ani pana in ziua de astazi.
    Domnule professor, am emigrat si eu in Canada in 1992 si traiesc in Vancouver, BC.
    Am avut ocazia sa-l cunosc pe Mircea Soim care mi-a spus ca este prieten cu fiul dumneavoastra.
    Ce mica este lumea.
    Va doresc tot binele din lume!
    Cu deosebit respect,
    Aurel Miat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :