Donald Trump a câştigat alegerile din SUA după ce a obţinut peste 270 de voturi ale electorilor, devenind astfel cel mai important om al planetei.
Candidatul republican Donald Trump a sosit la sediul de campanie din oraşul New York, unde va rosti un discurs.
Susţinătorii lui Hillary Clinton, îndemnaţi să meargă spre case.
Candidata democrată la Casa Albă, Hillary Clinton, l-a sunat pe republicanul Donald Trump și și-a recunoscut înfrângerea în scrutinul electoral.
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA „oferă speranțe pentru îmbunătățirea relațiilor ruso-americane”, a scris pe pagina sa de Facebook șeful Comitetului pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov.
Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, consideră evoluțiile din alegerile din SUA drept ”un șoc uriaș”.
”Cred că Trump știe că nu a fost un vot pentru el, ci mai degrabă împotriva Washingtonului, împotriva establishment-ului”, a declarat Ursula Von der Leyen la televiziunea germană ARD.
La rândul său, un important membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU, conservatoare), partidul cancelarului Angela Merkel, a declarat la postul de radio Deutschlandfunk că guvernul german nu știe cu certitudine ce va face republicanul Donald Trump dacă va câștiga alegerile prezidențiale.
”Ne dăm seama acum că nu avem nicio idee ce va face acest președinte american dacă vocea mâniei intră în funcție și dacă vocea mâniei devine cel mai puternic om din lume”, a declarat Norbert Roettgen, membru al CDU și șef al Comisiei parlamentare pentru afaceri externe.
”Din punct de vedere geopolitic, suntem într-o situație foarte incertă”, a mai spus Roettgen.
Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault a declarat miercuri că apar ‘numeroase întrebări’ în cazul unei victorii a republicanului Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, exprimându-și îngrijorarea în special în privința Acordului de la Paris privind clima sau a acordului în dosarul nuclear iranian.
Șefa extremei-drepte franceze Marine Le Pen a adresat miercuri dimineață pe Twitter „felicitări noului președinte al Statelor Unite, Donald Trump, și poporului american liber”.
Donald Trump, discursul victoriei
-Va multumesc foarte mult. Tocmai am primit un apel de la secretarul de stat Hillary Clinton. Ne-a feliciat pe toţi şi eu am felicitat-o pentru o campanie pregatită. Hillary a muncit extrem de mult. Acum a sosit momentul să vindecam rănile. A sosit momentul că noi toţi să ne unim şi să fim un popor unit.Vă fac o promisiune că eu voi fi preşedintele fiecărui cetăţean american.
– Pentru cei care au ales să nu mă sprijine şi sunt destui, va cer ajutorul să putem lucra împreună. Campania noastră a fost o mişcare minunată alcătuită din oameni care muncesc din greu şi care îşi doresc un viitor.
– Dorim să servim poporul. Vom lucra împreună şi vom începe sarcina urgentă de a reînnoi visul americam. Mi-am petrecut întreaga viaţă uitându-mă la potentialul oamenilor care nu a fost niciodata atins, asta este ceea ce vreau să fac cu ţara noastră, fiecare american va avea oportunitatea să îşi îndeplinească visul. Pentru acei oameni care au fost uitaţi, nu vor mai fi. Vom reconstrui spitalele, infrastructura. Vom da de lucru milioanelor de oameni care se vor angaja în această construcţie. Vomă avea grija de minunaţii veterani.
– Voi ajuta potenţialul creativ al oamenilor. Ne vom dubla ritmul de creştere şi vom avea cea mai puternică enconomie din lume. vom avea realţii foarte bune cu toţi cei care vor dori să lucreze cu noi.
– Deşi vom pune interesele Americii pe primul loc, vom căuta o punte nu ostilităţi.
– În primul rând vreau să mulţumesc părintilor mei, care ştiu că mă privesc de sus, surorilor mele, fratelui mei Robert, soţiei mele, copiilor.
– Campania s-a terminat, dar munca noastră în această mişcare abia începe. Vom avea un rezultat care vă va mulţumi. Iubesc acestă tară
Mike Pence, seful de campanie al lui Donald Trump: „Acesta este o noapte istorică. Poporul american a vorbit şi poporul american si-a a ales noul campion. America si-a ales noul presedinte. Şi imi este greu să vă explic onoarea pe care eu şi famialia mea o simţim pentru că vom avea onoarea să vă servim . Plin de umilinţă am ajuns să-i multumim lui Dumnezeu, sunt recunoascator familiei mele, frumoasei mele soţii şi copiilor mei. Sunt extrem de cunoscător poporului american că mi-a dat posibilitatea să vă servicm. Sunt recunoscător preşedintelui ales.”
Cine este Donald Trump? De la Academia Militară la afaceri imobiliare şi apoi direct în politică la cel mai înalt nivel
Donald J. Trump s-a născut pe 14 iunie 1946, în New York. Era cel mai mic dintre cei 4 copii ai familiei. Tatăl său făcuse milioane din afaceri imobiliare și i-a dat impulsul de a merge pe același drum. Zicala lui favorită era „Dacă te pensionezi, ești expirat”.
La 13 ani, Donald Trump a fost trimis la Academia Militară din New York. Nu era tocmai copilul cu cea mai bună purtare din lume, iar părinții nu știau ce să facă.
Mai târziu avea să studieze economia la Universitatea din Pennsylvania. După absolvire, în 1968, s-a dedicat complet afacerilor imobiliare ale familiei.
De la bun început şi-a propus să se extindă spre Manhattan, cea mai scumpă zonă a New York-ului. Nu avea bani suficienţi, nici experienţă. Însă avea ambiţie din belşug şi o minte ascuţită. A convins băncile să-l împrumute. Iar în cartierul exclusivist au început să apară clădiri ridicate sau renovate de el. Inclusiv opulentul Trump Tower, care valorează acum 600 de milioane de dolari.
Cindy Adams, jurnalist: „Era plin de el, așa cum este și acum”.
Însă la începutul anilor ‘90 a fost cât pe ce să piardă totul.
Economia americană era în criză, piaţa imobiliară se prăbuşise, iar el cheltuia fără măsură. Trump adunase datorii de peste 4 miliarde de dolari la peste 70 de bănci.
A ajuns însă la o înțelegere cu băncile și a reușit să-și repună afacerile pe picioare. Aproape 10 ani mai târziu a început etapa care i-a adus faimă națională – reality show-ul „The Apprentice”/ „Ucenicul”. A fost un mare succes. După o vreme, popularitatea show-ului a început să scadă, dar popularitatea magnatului era tot mai mare.
După 16 sezoane, Trump a considerat că merită el însuși o promovare în cea mai importantă funcție din stat.
Donald Trump a câștigat competiția internă din Partidul Republican și a obținut nominalizarea formațiunii în cursa pentru Casa Albă.
Cu o avere estimată de Forbes la 4 miliarde de dolari, Trump şi-a finanţat în mare parte singur campania. Şi a crescut în sondaje prin controversele pe care le-a stârnit.
Pentru altcineva, declaraţiile sale controversate ar fi însemnat sfârșitul carierei politice. Lui Trump i-au adus însă o extraordinară acoperire mediatică și popularitate.
Vocile critice, chiar şi din propriul partid, nu au avut succes la public.
Ted Cruz, senator republican: „Acest om este un mincinos patologic. Nu știe diferența dintre adevăr și minciuni”.
Trump s-a clătinat în sondaje în momentul în care au început să apară femei care îl acuzau de hărțuire sexuală. Însă, în ciuda tuturor scandalurilor, şi-a păstrat convingerea că va câștiga.
În curs de actualizare