Trotuarele „anti-pietoni” se înmulțesc în oraș

184

Timișoreanul plătitor de taxe este invizibil. Autoritățile nu-l văd decât în campaniile electorale. Nimeni nu-l aude decât în cazurile când aduce elogii celor ce au vremelnic pâinea și cuțitul. Dacă același cetățean mai are și obiceiul să circule prin urbe, de ici colo pe picioare ori cu modernele trotinete aduse cu extrem de mari eforturi de edili, își va blestema zilele.

La orice pas este pândit de un pericol. Orice piatră sau bordură se va întoarce împotriva sa ca râul și ramul din poeziile patriotice împotriva dușmanilor. De vre-o trei decenii cam toți primarii au decretat că se vor ocupa, printre altele, de trotuare. Ba mai mult, un vrednic viceprimar dispărut de mult din peisajul public a promis foarte solemn că „anul ce vine va fi al trotuarelor”. Timișorenii cu ținere de minte încă așteaptă (după mai mult de un deceniu) acel an miraculos.

Viceprimarul a plecat în ale lui. A mai încasat ceva sume nemeritat de mari prin diverse funcții iar trotuarele au rămas mai departe în grija cui va mai urma. Așa se transmite, de generații, această sarcină veșnic neonorată. E drept că uneori mai apare câte un harnic cu elan constructiv și se mai aruncă câte o găleată de ciment prin unele gropi, care au soarta picăturii de apă în ocean.

Tot un mai mare al orașului povestea victorios ce mare invenție o reprezintă pavarea cu dale de ciment de parcă el ar fi inventat tehnologia și nu înaintașii din imperiul roman, cu peste două milenii în urmă. Citez cu mare aproximație cuvintele acelui obscur politician „Orice defecțiune apărută în subteran va fi cu ușurință reparată și la a doua se montează dalele înapoi de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Nu se va vedea nimic. Nu trebuie spart cu picamărul și nu trebuie să turnăm asfalt proaspăt. Doar se pun imediat plăcile înapoi”.

Zis și … evident că nu să făcut. Un exemplu la îndemâna oricui se poate vedea în fața spitalului ORL din plin centru. Nu este singurul exemplu. Pe lungimea unui întreg cvartal a fost spart drumul pietonal și a fost îngropată o conductă (sau un cablu). Iar de multe zile, ori săptămâni cicatricea urbană este astupată cu piatră de râu, balastru și pământ spre disperarea pedeștrilor, dar și a copiilor ce se dau cu trotineta pe acolo. Nici pomeneală să fi pus cineva la loc dreptunghiurile de ciment. Acestea stau stivuite frumos la baza zidurile din jur așteptând vremuri mai bune.

Poate trece un consilier local prin zonă și vede năzdrăvănia. Dar sunt slabe speranțe ca aceștia să circule pe jos.

2 COMENTARII

  1. Nu mai fiti pietoni, mergeti cu masinile 😀

    Lasand gluma la o parte, orasul acesta devine din ce in ce mai periculos pentru participantii la trafic (pietoni, biciclisti, automobilisti)
    Lipsa parcarilor, dar si nesimtirea si lenea unora pentru a parca mai departe de casa, face ca unele intersectii de stradute sa aibe vizibilitate zero datorita masinilor parcate pana in buza intersectiei sau pana in marginea trecerii de pietoni. Vizibilitatea unor intersectii s-ar rezolva cu oglinzi, cu cativa stalpisori pentru a impiedica parcarea in imediata apropiere. Dar cine sa se gandeasca la astfel de solutii? Angajatii primariei care stau la caldura in birou? Politia locala, care da amenzi la norma pentru orice altceva (oare cate amenzi au dat pentru o tigara sau hartie aruncata pe jos)?
    Sunt curios cat de complicat ar fi pentru primarie sa faca o colaborare cu politia locala, politia rutiera, sau de ce nu, cu socitatea civila, daca tot au anunturi de joburi in primaria, pentru identificarea problemelor si centralizarea lor intr-un timp scurt pentru evaluare? TimPark se ocupa de parcarile cu plata, cat ar fi de complicat, daca tot strabat strazile in lung si lat, ca angajatii de pe teren ai TimPark sa semnaleze si probleme de parcari necorespunsatoare, lipsa vizibilitatii in intersectii pentru amplasarea de oglinzi, sau alte probleme ce sunt convins ca le observa si le ignora pentru ca nu e in atributiile lor si nici nu au cui sa le reclame.
    De exemplu, la intersectia bd M Viteazu si Virgil Madgearu e parcat langa locurile de parcare amenajate, fix pe curba, un matiz rosu de peste 1 an (se vede si pe google street view) – nu are nici macar o amenda in parbriz. Daca era 2 metri mai in fata, pe locuri amenajate, sunt convis ca avea parbrizul plin de amenzi lipite. Cum e posibil ca astfel de incalcari sa fie trecute atat de usor cu vederea?

    Tot noi care platim taxe si impozite suntem prostii de serviciu pentru ca le toleram lispsa de activitate a autoritatilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.