O călătorie cu Semmeringul Bănăţean, prima cale ferată din România şi unica de tip montan, ar putea oferi în curând încă un motiv pentru plimbarea prin Banatul Montan. Autorităţile din Oraviţa încearcă să strângă suficienţi bani pentru a repune pe şine o locomotivă cu abur veche de peste 100 de ani.
„Neagra”, aşa cum au botezat-o mecanicii CFR, este ultima locomotivă cu abur din regiune care chiar poate fi pusă în funcţiune. Ea a fost construită în 1902, la Viena, şi a parcurs traseul Oraviţa – Anina până acum 10 ani. Atunci s-a stricat cazanul cu abur, iar de 10 ani nimeni nu s-a sinchisit să o repare. Acum, autorităţile spun că au nevoie de 200.000 de lei pentru reparaţii şi aşteaptă ajutor de la toţi cei care vor să revadă aburul ieşind pe hornul locomotivei pe Semmeringul Bănăţean.
Locomotivele cu abur erau folosite de austrieci pentru exploatarea zăcămintelor din Banatul de munte. Neagra urca zilnic până la Anina de unde aducea, la Oraviţa şi apoi mai departe pe Canalul Dunării, mii de tone de cărbune. Cea mai mare parte mergea la export în vestul Europei.
În prezent, pe suberbul traseu al căii ferate Oraviţa – Anina, mai circulă un singur tren şi acela de pasageri. Vagoanele sunt şi ele vechi, dar se îmbină armonios cu natura. Garniturile circulă zilnic. Călătorii trebuie să ştie că traseul durează puţin peste 2 ore, dar merită. Peisajele sunt absolut superbe, iar pe drumul de 33,4 kilometri au ocazia să traverseze 14 tuneluri, săpate în stâncă, de o lungime totală de 2.000 de metri. De asemenea, pentru că perimetrul este unul extrem de dificil şi la momentul lucrărilor, anul 1847, la calea ferată nu exista dinamită, săpăturile s-au făcut manual şi au fost aduşi specialişti pietrari din Italia.